Team PuinHope v.l.n.r. Tamara, Ilona, Matthijs, Fleur, Rebecca beneden
Team PuinHope v.l.n.r. Tamara, Ilona, Matthijs, Fleur, Rebecca beneden (Foto: Ruud van Oirschot)

PuinHope werkt aan een wereld zonder afval

Wat past er nu beter bij het nieuwe jaar dan goede voornemens om het milieu een handje te helpen en tegelijkertijd kosten te besparen? Je geeft ongemerkt veel geld uit aan spullen voor eenmalig gebruik en laat daarmee de afvalberg steeds groeien. PuinHope laat zien dat er genoeg mooie alternatieven bestaan die langer meegaan en er vaak ook nog leuker uitzien!

Tegen verspilling van wegwerpproducten

Bredanaar Fleur Duffhuis is het platform PuinHope samen met Matthijs, Ilona, Rebecca en Tamara in september 2018 gestart. Samen willen zij mensen inspireren minder wegwerpproducten te verspillen. Denk bijvoorbeeld aan rietjes, bewaarzakjes, maar ook wattenschijfjes, luiers en tampons. “Er komen steeds meer mooie vernieuwende producten op de markt die afval- en kostenbesparend zijn”, licht Fleur toe. “Ikzelf kan niet meer zonder mijn Stojo, een opvouwbare koffiebeker die weinig ruimte inneemt in je tas en waarmee je ook nog eens korting krijgt op je koffie to-go!”

Duizend duurzamere producten verkopen

PuinHope is begonnen als project binnen het Traineeship voor Wereldverbeteraars. “Op dit moment zijn wij een non-profit initiatief. Wij verkopen de producten zelf niet en verdienen er ook niet aan. Wij enthousiasmeren, informeren en leggen de link tussen de consument en de verkopende partij. Dit doen wij omdat we zelf 100% achter de producten staan en mensen willen laten zien hoe makkelijk het is om met kleine veranderingen een impact te hebben op het verkleinen van de afvalberg”, aldus Ilona. PuinHope wil zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met tien door hun geteste en geselecteerde producten. Deze producten noemen zij ’10 solutions’ en promoten zij via hun zelf gebouwde website.

18 januari is de deadline van het traineeship. Hun doel is om duizend duurzamere producten verkocht te hebben. “De teller staat inmiddels boven de zeshonderd”, vertelt Matthijs, “we zijn dus pas over de helft, en geloven dat we het nog steeds kunnen halen.” Na het traineeship stopt PuinHope trouwens niet, dan gaan ze nieuwe doelen stellen.

Duurzame producten doneren

Als jij denkt de 10 solutions zelf niet nodig te hebben, kun je PuinHope ook steunen. Er wordt nu namelijk een crowdfundingsactie opgezet om mensen die het minder breed hebben kennis te laten maken met duurzamere producten. Zo kun je bijvoorbeeld een Correctbook (uitwisbaar & herbruikbaar notitieboek) doneren aan kinderen in asielzoekerscentra of herbruikbare siliconen rietjes aan gezinnen die in de bijstand leven. Ilona: “Op deze manier willen wij een nog bredere doelgroep kennis laten maken met duurzaamheid. Duurzaamheid hoeft niet duur te zijn, maar als je grotere zorgen hebt is het niet je eerste prioriteit”.

Benieuwd naar de 10 Solutions van PuinHope?

Kijk op de website: www.puinhope.nl of volg PuinHope op Facebook, Instagram en LinkedIn.

Meer berichten