Tuinhuis van Charlotte
Tuinhuis van Charlotte

Breda onderneemt circulair

Breda – Van 14 tot 18 januari is het de landelijke week van de circulaire economie. Koplopers in heel Nederland laten zien hoe zij dat doen, circulair ondernemen. GroenPlein prikkelt burgers en ondernemers in Breda ook circulair te gaan.

Circulaire, of kringloopeconomie economie wordt almaar belangrijker. In 2050 wil Nederland helemaal circulair zijn.Op woensdag 16 januari organiseert GroenPlein daarom zijn eerste Duurzaamheidscafé van 2019 in het teken van de circulaire economie. Daarbij wordt de herbruikbaarheid van grondstoffen gemaximaliseerd en de waarde vernietiging juist geminimaliseerd. Het café wordt gehouden bij Boerderij Wolfslaar waar het gloednieuwe Tuinhuis van Charlotte staat, dat volledig circulair is gebouwd.

Ook wethouder Klimaat Paul de Beer ziet de urgentie van de omslag naar circulair ondernemen in Breda: “Het hergebruik van steeds schaarser wordende grondstoffen is essentieel voor het halen van onze doelstelling om een CO2 neutrale stad te zijn in 2044.” Mede daarom bouwde de gemeente en boerderij Wolfslaar het Tuinhuis van Charlotte, een voorbeeld van circulair en biobased bouwen. Zo komt het hout van het tuinhuis van bomen uit de stad, de kozijnen uit het stadskantoor en zijn de muren gevuld met roggestroo van de eigen akker.

Afval is grondstof wil De Beer zo aantonen. “Hopelijk gaan veel inwoners en bedrijven dit voorbeeld volgen, we hebben de inspanning van iedereen nodig om die klimaatdoelstellingen te halen.”

Duurzaamheidscafé Duurzaam Bouwen

GroenPlein’s Duurzaamheidscafé op 16 januari staat in het teken van de bouw, het ontwerp, het proces en de noodzaak van het Tuinhuis van Charlotte. Met sprekers Terry van Tilburg, die het tuinhuis ontwierp, installatiebedrijf van den Goorbergh, bouwbedrijf Winters en de wethouder wil GroenPlein een volledig beeld van initiatief tot uitvoering schetsen. Na de presentaties is er voldoende ruimte om vragen te stellen en door het gebouw lopen om te zien hoe de bouw is uitgevoerd. De middag zal rond 15:00u beginnen en ongeveer twee uur duren.

Wat is dat, circulaire economie?

Heel vaak worden producten gemaakt van grondstoffen die niet herbruikbaar zijn. Denk aan de piepschuim verpakkingen van vlees. Dit is restafval en gaat de verbranding in. Een circulair systeem gebruikt alleen grondstoffen die hernieuwbaar zijn. Bijvoorbeeld de grondstof bioplastic. GFT zakken of plantenbakjes van bioplastic worden uiteindelijk compost en vormen dus een nieuwe grondstof.

Duurzaamheidscafé Circulair Bouwen

Woensdag 16 januari 15.00 – 17.00 uur

Locatie: Boerderij Wolfslaar

Aanmelden: https://bit.ly/2GX8Kpy

Meer berichten