De afgelopen tijd hebben Glupo de Kollebijnen (links op de foto) en Concordia samen hard gerepeteerd in de Vianden. Zondag 20 januari sluiten zij samen 't gratis toegankelijke nieuwjaarsconcert van de harmonie af.
De afgelopen tijd hebben Glupo de Kollebijnen (links op de foto) en Concordia samen hard gerepeteerd in de Vianden. Zondag 20 januari sluiten zij samen 't gratis toegankelijke nieuwjaarsconcert van de harmonie af. (Foto: )

Concordia én Glupo met 'Muziek met een verhaal'

Harmonie Concordia uit het Ginneken geeft zondagmiddag 20 januari om twee uur in de Hervormde Laurentiuskerk aan de Duivelsbruglaan haar jaarlijkse nieuwjaarsconcert. Dat gebeurt samen met Glupo de Kollebijnen uit het Ginneken en het thema van deze middag is: 'Muziek met een verhaal'.

BREDA - Eerst dirigeert Dick Hesselink het opstap- en het opleidingsorkest. Daarna is het de beurt aan de harmonie. Die zet haar tanden in een aantal bekende muzikale thema's van beroemde verhalen over onder meer Zorro, Rapunsel en Aladdin. Het zijn stuk voor stuk zeer toegankelijke stukken, met erg
veel dynamiek. Ook komt de Surprise Symphonie deze middag voorbij. Dit werk - dat ook wel bekend staat als de Paukensymphonie – heeft een zeer bijzonder verhaal. De partituur is namelijk geschonken door de nabestaanden van de vorig jaar overleden Brent Houben, de vroegere paukenist van de harmonie.

Tijdens het laatste deel van het nieuwjaarsconcert zal harmonie Concordia dan samen met Glupo de Kollebijne optreden. Dit gerenommeerde blaasorkest uit het Ginneken viert de komende maanden zijn 50-jarig bestaan. Op het programma staan twee nummers van Willem van der Sande, trompettist van Glupo en muziekdocent van basisschool de Zandberg. Deze zomer bewerkte hij deze Glupo-nummers voor een gezelschap van 50 muzikanten. De beide stukken passen uitstekend in het thema van deze middag. Eén van de twee composities is getiteld 'Het Boek van Rens'. Rens is Rens Evers, de klarinettist van 't Zeepaert,
die andere carnavalsband uit het Ginneken die in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw samen met Glupo de Kollebijne Ome Jan aan de Ginnekenweg op zijn kop zette. Componist Van der Sande zou van de klarinettist een boek over klezmermuziek krijgen. Het kwam er op een of andere manier nooit van. Toen componeerde Willem van der Sande maar zelf een nummertje en noemde het 'Het boek van Rens'.

Het nieuwjaarsconcert is gratis toegankelijk en is rond halfvier afgelopen. Aansluitend houdt harmonie Concordia dan nog haar nieuwjaarsreceptie.

Meer berichten