Elisabeth Leijnse
Elisabeth Leijnse

Verhalen over strijdbare vrouwen bij Gouden Cirkel

De Gouden Cirkel organiseert Verhalen over Strijdbare Vrouwen in Breda en Brabant
25 maart 20.00 Avenue. Gratis entree

Het is 100 jaar geleden dat vrouwen ook het recht kregen om te gaan stemmen. Om dit te herdenken hebben we ons lid Barbara Putters gevraagd te komen vertellen over een paar betekenisvolle vrouwen die in Breda de strijd voor de vrouwen met het establishment aangingen.

Daarna vertelt Elisabeth Leijnse over 2 markante vrouwen, twee freules, uit de buurt van den Bosch die hartstochtelijk de strijd aangingen om de emancipatie van zowel vrouwen als arbeiders te vergroten.

Barbara Putters richtte in 1992 Breda promotions op en in 2008 Stichting Cultuurbehoud Breda. Zij verwierf met haar stichting de eerste Brabantse Erfgoedprijs in 2013 en werd benoemd in 2004 als Vrouwe van Breda. Op dit moment is zij Community building en placemaking in de Gasthuisvelden en de Teruggave.

Elisabeth Leijnse (Aalst, 1961) is schrijver en hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Namen. Voor haar dubbelbiografie Cécile en Elsa. Strijdbare freules werd in 2016 zowel de Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs als de Libris Geschiedenis Prijs aan haar toegekend. Cécile schreef de grootste Nederlandse feministische bestseller van die tijd: ’Hilda van Suylenburg’. Een tendensroman die de Nederlandse natie schokte en wetten op de helling zette. Brochures voor en tegen verschenen.

Meer berichten