Leerkrachten St. Joseph met de bewoners van Raffy.
Leerkrachten St. Joseph met de bewoners van Raffy. (Foto: Maurice van de Lisdonk)

Stakende leraren St. Joseph helpen in Raffy

Op vrijdag 15 maart vond de landelijke onderwijsstaking plaats. Dit vanuit de overtuiging dat er een stevige investering nodig is om goed onderwijs te kunnen blijven garanderen zodat leerlingen en studenten hun talenten optimaal kunnen ontdekken en ontwikkelen. Een flinke groep onderwijsgevenden trok hiervoor naar het Malieveld in Den Haag. Zo ook van basisschool St. Joseph in Breda waar het overgrote deel van het team aan de staking meedeed.

Een belangrijk speerpunt bij de staking is het terugdringen van de werkdruk. Dit is nodig om het beroep van leraar aantrekkelijker te maken en zo het lerarentekort op te lossen. Hieraan gekoppeld nam een deel van de stakende leerkrachten van de St. Joseph het initiatief voor een alternatieve invulling van de stakingsdag. Zij namen contact op met ‘Raffy’, een woonzorgcentrum voor Molukse en Indische ouderen aan de Bernard de Wildestraat in Breda. Ze wilden een gebaar maken door op deze stakingsdag ondersteuning te bieden in de zorg, een werkveld waar de werkdruk ook hoog is.

De St. Joseph is een school waar de aandacht voor kunst en cultuur hoog in het vaandel staat. De afgelopen drie jaar is bijvoorbeeld met behulp van een landelijke subsidie het muziekonderwijs naar een hoog niveau getild. Dat bracht de leerkrachten op het idee om de bewoners en de verzorgenden van Raffy te trakteren op een muzikale groepsactiviteit. Ze togen met verschillende muziekinstrumenten en een computer met het digitale muziekprogramma ‘123ZING’ naar het woonzorgcentrum. Daar werden een ochtend lang heerlijk oudhollandse liedjes gezongen, maar ook het moderne ‘bananenlied’.

De leerkrachten waren erg enthousiast en zoals een verzorgende van Raffy het verwoordde: “De bewoners vonden het heel tof dat ze zelf mee konden doen met het muzikale programma.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden