Het 1e Tiny Forest van Breda ligt in het Brabantpark, in de groenstrook tussen de Leystroom en de velden van voetbalclub PCP aan de Lage Kant.
Het 1e Tiny Forest van Breda ligt in het Brabantpark, in de groenstrook tussen de Leystroom en de velden van voetbalclub PCP aan de Lage Kant. (Foto: )

Eerste Tiny Forest van Breda aangeplant

Op 19 maart hebben 40 leerlingen van basisschool de Fontein het eerste Tiny Forest van Breda aangeplant. Het mini-bos ligt in het Brabantpark, in de groenstrook tussen de Leystroom en de velden van voetbalvereniging PCP aan de Lage Kant.

BREDA - Ook omwonenden en kinderen uit de buurt hebben meegeholpen met steun van 't jeugdwerk Surplus, IVN en een groenploeg van de gemeente Breda. In totaal zijn maar liefst 1.200 boompjes en struiken ge-
plant van 42 soorten op 400 m2. Wethouder Paul de Beer onthulde 'n informatiebord bij de ingang van het Tiny Forest.

Waarom een Tiny Forest?

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het is niet alleen een ideale plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen van een betrokken school leren in 't buitenlokaal over de natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op 'n prettige en gezonde plek. Bovendien zorgt het voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

Meer beleefgroen in Breda

In de komende twee jaar wil IVN 100 Tiny Forests realiseren in Nederland. De provincie Noord-Brabant doet hier nog een schepje bovenop door ook minstens 14 Tiny Forests te ondersteunen. Het Tiny Forest in het Brabantpark is gefinancierd door de provincie en gemeente Breda.,,Ik ben verrast hoe het er uit ziet. Een mooi voorbeeld van hoe we in Breda meer 'beleefgroen' willen cre-
eren'', reageert Paul de Beer.'

'Superleuk zo'n eigen bos...'

Twee groepen van in totaal 40 leerlingen kwamen begin van de middag opgetogen naar de locatie. Na een welkom door Joost Barendrecht van IVN en een plantinstructie door ontwerper Ivo Dieleman van Mint Stadsontwerp gingen de leerlingen enthousiast in tweetallen aan de slag. Na het planten hingen ze allemaal een label aan hun eigen boom, waarvan ze de ontwikkeling de komende jaren gaan volgen. Jasper: ,,Ik vind het leuk buiten mijn eigen bos aan te planten!''.

Speciale Miyawaki-techniek

Een Tiny Forests wordt volgens de Miyawaki-techniek geplant, waardoor al binnen enkele jaren een dicht bos ontstaat. Na schooltijd plantten ook de kinderen uit de buurt met hun ouders boompjes die ze de komende jaren gaan volgen.

Buitenlokaal en buurtpark

Vanaf nu kunnen de leerlingen van de Fontein ook les krijgen in het buitenlokaal in hun eigen Tiny Forest. De school wil buitenlessen opnemen in het lesprogramma en gaat onder andere gebruik maken van het speciale 'Tiny Forest'-lesboek. Ook de andere basisscholen in de omgeving hebben belangstelling en voor de kinderen en omwonenden uit Brabantpark en Heusdenhout biedt het buitenlokaal genoeg ruimte om eens lekker plaats te nemen te midden van de natuur van Tiny Forest Brabantpark! Het Tiny Forest is het eerste onderdeel dat gerealiseerd gaat worden van een groot buurtpark waar nog veel meer valt te beleven.

Wil je ook een mini-bos?

De gemeente Breda wil in de komende tijd  nog drie Tiny Forests in buurten realiseren. Hiervoor is de gemeente een samenwerking aangegaan met IVN. Dus zou je ook graag een Tiny Forest bij jou in de buurt willen hebben? Meld je dan aan als initiatiefnemer. Verdere informatie hierover vind je op de website:

https://www.ivn.nl/tinyforest/initiatiefnemer-worden

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden