Dirigent zoals de koorleden haar zien, sprekend met handen en gezicht. Op de achtergrond sopraan Ilse Jordan
Dirigent zoals de koorleden haar zien, sprekend met handen en gezicht. Op de achtergrond sopraan Ilse Jordan (Foto: wim elbers)

Ook in Etten-Leur een Passion

Op zaterdagavond 6 april vindt in de Lambertuskerk aan de Markt te Etten-Leur de uitvoering plaats van de Lukaspassion (BWV246) toegeschreven aan Bach. Het Projectkoor Etten-Leur voert hiermee voor de elfde keer een passieconcert uit in deze kerk. Opnieuw staan een koor van 47 zangers en zangeressen samen met een orkest van 23 muzikanten deze avond klaar om er een mooi concert van te maken.

Uitgevoerd wordt de Lukaspassion van Bach, weinig bekend, weinig uitgevoerd, maar zeker niet onderdoend voor een Mattheus- of Johannespassion. Stichting Projectkoor Etten-Leur wil niet wedijveren met deze “grote” passionen, maar mikt juist op deelnemers en publiek binnen de directe omgeving van Etten-Leur met een kleiner budget, bereikbaar dus voor de grote groep mensen met voorliefde voor de klassieke (passie-)muziek. Dat wij in een behoefte voorzien blijkt wel uit het enthousiaste deelnemen, elk jaar weer door 45-50 ongeschoolde zangers en zangeressen. Ook de solisten en orkestleden zijn vrijwel allemaal amateur, maar van hoog niveau. Onder de enorm stimulerende leiding van dirigent Dieneke Bicknese – de Rhoter wordt elk jaar weer een heel mooi concert ten gehore gegeven. Gezien de reacties elk jaar weer aangrijpend en van hoge kwaliteit.

De Lukaspassion onderscheidt zich van de andere Passionen door minder aria’s en een veel grotere rol van het koor. Het lijdensverhaal wordt gezongen door tenor Paul den Otter, waarbij de woorden van Jezus gezongen worden door bas Noël Casteleyn. Andere rollen of aria’s worden gezongen door sopraan Ilse Jordan, alt Simone Gerich, tenor Maarten van den Hoven en basbariton Ton de Kort. Alle uitspraken van het volk, de hogepriesters, de soldaten enz. worden door het koor gezongen. Na elke paar paragrafen wordt door het koor ook een beschouwend tekstje in de vorm van een koraal gezongen. Deze passion is dan ook erg afwisselend. Het geheel wordt ondersteund en begeleid door een ad hoc orkest en kistorgel.

De Lukaspassion is de passion van de hoop en geeft dan ook op het laatst troostende woorden. Lukas wordt ook wel de evangelist van het licht genoemd. Aanvang concert 20.00 uur

Toegangskaarten zijn behalve bij aanvang in de kerk ook tevoren te koop bij:

Cityshop, Markt Etten-Leur
Readshop in het Winkelhart Etten-Leur
Gall & Gall aan Kerkwerve Etten-Leur
Bruna Novelle van Bergenplein Etten-Leur
CP-coiffure, Lange Brugstraat Etten-Leur

Vrije Boekhandel, Veemarktstraat Breda

Zie ook www.projectkoorettenleur.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden