Eén van de objecten op 'Van Religie tot Zingeving' is de fraaie staten-bijbel van de vader van Vincent van Gogh. FOTO: PIERRE VAN DAMME
Eén van de objecten op 'Van Religie tot Zingeving' is de fraaie staten-bijbel van de vader van Vincent van Gogh. FOTO: PIERRE VAN DAMME (Foto: Pierre van Damme)

Laatste kans om de expo 'Van Religie tot Zingeving' te zien

ETTEN-LEUR - In de Van Gogh Kerk in Etten-Leur is er deze hele week (tot en met tweede paasdag) voor het laatst de bijzondere tentoonstelling 'Van Religie tot Zingeving' te bezoeken. De expositie vertelt in vier blokken de geschiedenis van de fraaie kerk, van de Romaanse periode, tot de katholieke, tot de protestantse periode en het heden: de kerk als 'Huis der Gemeente' en raadzaal en uiteindelijk de inrichting als de Van Gogh Kerk. De tentoonstelling toont een aantal unieke oude objecten, waaronder ook een statenbijbel van de vader van Vincent van Gogh en monstransen, beelden en een zogeheten kastaltaar/huisaltaar. Op de begane grond van de klokkentoren staat Vincent van Gogh centraal. Vincents vader was zeven jaar lang dominee in deze kerk. In de sfeervol verlichte toren worden reproducties getoond en kun je ook een film bekijken over de ambities van de Stichting Vincent van Gogh Etten-Leur. Het was met Pasen 1881 dat de toen 28-jarige Van Gogh naar Etten kwam. Om zijn ouders te vertellen dat hij eindelijk wist wat hij wilde worden: kunstschilder. Wat volgde was 'n zeer productief, maar ook een zeer roerig jaar, waarin hij verliefd werd op zijn nicht Kee Vos. Vincents vader was woedend. Het inspireerde Van Gogh om nog harder te werken en nog meer tekeningen te maken. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen deed hij. Dag en nacht. Bezoekers krijgen tijdens de tentoonstelling dit bijzondere verhaal te zien en te horen. De entree van de Van Gogh Kerk is via Markt 4. De tentoonstelling is tot en met tweede paasdag (maandag 22 april) 's middags te zien van halftwee tot vijf uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden