Vanaf Pasen zijn de verhalen van Max en Maya van Frits Jongboom ook in een 'Dikkie Dik-achtige setting' te zien via ‘New Faith Network’, een christelijke online videodienst met het grootste aanbod christelijke films.
Vanaf Pasen zijn de verhalen van Max en Maya van Frits Jongboom ook in een 'Dikkie Dik-achtige setting' te zien via ‘New Faith Network’, een christelijke online videodienst met het grootste aanbod christelijke films. (Foto: )

Max en Maya zijn te zien op het New Faith Network

Al jaren schrijft de in Oosterhout woonachtige en bij Visio in Breda werkende Frits Jongboom voor kinderen en volwassenen verhalen. Twee van zijn personages zijn de avontuurlijke tweeling Max en Maya. Vanaf Pasen zullen hun verhalen in een 'Dikkie Dik-achtige setting' te zien zijn via de On Demand videodienst 'New Faith Network'.

BREDA/OOSTERHOUT - ,,Toen ik, naast mijn werk bij Visio, begon met preken bij Kerk7 in Oosterhout, ontdekte ik dat de kinderen tijdens de kerkdienst van alles deden behalve luisteren. Ik dacht dat het misschien wel aardig zou zijn om, voordat de kinderen naar de zondagsschool gaan, 'n verhaaltje te vertellen. Zo ontstond de tweeling Max en Maya, en de tekeningen bij de verhaaltjes werden gemaakt door Gerwin romp, een bevriend gemeentelid. Gerwin is van beroep illustrator en werkte als zodanig ook mee aan de stripverhalen van Dikkie Dik die in 'n bekend blad werden gepubliceerd'', zo vertelt Frits.

Als inspiratiebron gebruikt de enthousiaste schrijver vaak allerlei gebeurtenissen die zich afspelen in zijn eigen gezin, waarbij ook de nodige zelfspot niet wordt gemeden. Zo draaft er in de verhalen regelmatig ook 'n dominee op die erg veel gelijkenis vertoont met Frits zelf. ,,Het gezin leverde, zeker in de begintijd van het schrijven, de nodige inspiratie op. Er ontstonden daardoor herkenbare en humoristische verhalen met 'n boodschap. Die boodschap ligt er niet dik bovenop, maar is wel aanwezig en bijbels gerelateerd'', zo zegt Frits eerlijk.

Zo'n 15 jaar geleden ontdekte de Internationale Bijbelbond de verhalen en plaatste vijftien verhalen op cd-rom voor de pc. Ook verscheen er het allereerste Max en Maya-boek. Spoedig volgden er nog meerdere uitgaven en kwamen er TV-opnames en uitzendingen voor Family7. Nog steeds lees Frits de verhalen trouw voor in de kerkdiensten van Kerk7 in Oosterhout. De platen worden daarbij op groot formaat zichtbaar gemaakt via een beamer. Vanaf 1e paasdag zijn de verhalen nu te zien bij New Faith Network, een christelijke online videodienst met het grootste aanbod christelijke films.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden