BREDAAmphia MolengrachtVanaf 15 april is Amphia helemaal rookvrij. Wethouder Miriam Haagh, Remco Djamin Voorzitter MSBa, deden samen met Jacomine Ravensbergen van Avans Hogescholen de officiele start.
BREDAAmphia MolengrachtVanaf 15 april is Amphia helemaal rookvrij. Wethouder Miriam Haagh, Remco Djamin Voorzitter MSBa, deden samen met Jacomine Ravensbergen van Avans Hogescholen de officiele start. (Foto: Jeroen van Eijndhoven / Beeld Werkt)

Avans (en ook Amphia) rookvrij

Avans Hogeschool heeft een belangrijke stap gezet op weg naar een rookvrije samenleving. Vanaf maandag 15 april is het buitenterrein van de locatie aan de Hogeschoollaan in Breda volledig rookvrij. Avans trekt samen op met het Amphia Ziekenhuis dat eveneens vandaag het buitenterrein rookvrij heeft gemaakt. Daarmee zorgen de 'buren' voor een gezonde omgeving waarin patiënten, studenten, medewerkers en bezoekers worden beschermd tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en ondersteunen we rokers wanneer zij willen stoppen.

Jacomine Ravensbergen, lid van het College van Bestuur van Avans, gaf samen met longarts Remco Djamin en de Bredase wethouder Miriam Haagh het symbolische startsein voor de rookvrije terreinen. Avans ziet de pilot aan de Hogeschoollaan als opmaat om uiteindelijk alle locaties van de hogeschool in Breda, Tilburg en 's-Hertogenbosch rookvrij te maken.

Ondersteuning

"Er was al enige tijd sprake van rookoverlast. Dat geldt voor haast alle locaties van Avans. Maar in Breda volgde een actie van de directies van de academies aan de Hogeschoollaan. Die ondertekenden en overhandigden een manifest. Vorige zomer is er een visie opgesteld: de campus rookvrij. Het College van Bestuur heeft ingestemd met de pilot. Het sluit naadloos aan op het programma Avans Vitaal. Het is dus onderdeel van groter geheel. Avans biedt ook ondersteuning bij het stoppen met roken. Zoals een cursus waarvoor meerdere mensen zich hebben ingeschreven. En we verschaffen sinds vanochtend tijdelijk nicotinekauwgom", aldus Ravensbergen.

Strategische punten

Afgelopen weekend zijn aan de Hogeschoollaan alle rookfaciliteiten verwijderd en zijn er rookvrijborden geplaatst. Ook staat op de plek van het voormalig 'rookhok' een tafeltennistafel. De gemeente heeft op strategische punten buiten de terreinen van Avans en Amphia asbakken geplaatst zodat peuken niet te veel op straat rondslingeren. Avans zal een aantal keer evalueren over het verloop van pilot en de bevindigen meenemen in het verloop van het raject.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden