Marije Zuurveld verraste de leerlingen van de Newman met te gekke prijzen en maakte samen met hen 't eindbedrag bekend. FOTO: DANCE4LIFE
Marije Zuurveld verraste de leerlingen van de Newman met te gekke prijzen en maakte samen met hen 't eindbedrag bekend. FOTO: DANCE4LIFE (Foto: Dance4Life)

Newman wint scholenactie Dance4Life (+ filmpje)

De #MeToo discussie, sexting en het gesprek over grensoverschrijdend gedrag is actueler dan ooit. Ook op Nederlandse middelbare scholen, terwijl goede voorlichting over het onderwerp vaak achterwege blijft. Uit onderzoek blijkt dat 4 op de 10 jongeren aangeven op school geen informatie te hebben gekregen over seks in de media, sexting en de leuke kanten van seks. Daar speelt Dance4Life op in met Schools4Life, waarmee zij langs scholen door heel Nederland gaan om het gesprek aan te gaan over seksuele intimidatie en veilige seks.

BREDA - Tijdens deze scholenactie maakte zij dit jaar de link met seksuele intimidatie in Papoea, een eiland in Indonesië. Dat het thema leeft onder jongeren is duidelijk: bijna tienduizend scholieren kwamen in actie voor leeftijdsgenoten in Papoea waar seksueel geweld een groot probleem is. Bijna 50.000 euro werd opgehaald voor Dance4Life en op 16 april verraste Dance4Life 's avonds de winnende school: het Newmancollege in Breda.

Net zoals in het internationale lesprogramma van Dance4Life gaan er tijdens Schools4Life geen docenten, maar juist jonge Dance4Life-trainers het gesprek aan met pubers over seks. De nadruk ligt niet op de biologische feitjes, maar juist op normen en waarden rondom seks en relaties en elkaars grenzen respecteren. Zou je 'n ontvangen naaktselfie naar de hele school doorsturen? Wat doe jij als je een dickpick van iemand krijgt? Iemand zit ongevraagd aan je billen, vind jij dat seksuele intimidatie? Dance4Life bespreekt dit tijdens de gastlessen met de leerlingen en geeft zo stof tot nadenken. Sterker nog: het brengt ze letterlijk in beweging, want na de lessen kwamen duizenden leerlingen voor Dance4Life in actie. Dit deden ze onder andere door een obstacle run of danslessen te houden of een lunch te maken voor de hele buurt. Enkele leerlingen kregen zelfs een koffietentje zover de helft van de dagopbrengst te doneren. Kortom: stunts en acties om zoveel mogelijk geld op te halen voor Papoea.

Als enige organisatie in Nederland biedt Dance4Life gastlessen over seksualiteit in een combinatie met dans, muziek en jonge rolmodellen als trainers. In de klas deelden twee Indonesische jongeren hun ervaringen met grensoverschrijdend gedrag in hun land en gingen zij met de scholieren in gesprek over seksuele intimidatie in Nederland en Papoea in Indonesië. Dit deden zij dit jaar ook door middel van korte video's op het Instagram-kanaal van Dance4Life.

Dit schooljaar betrok Dance4Life YouTuber Marije Zuurveld bij de scholenactie, om jongeren te enthousiasmeren. Zo maakte Marije diverse video's over intieme onderwerpen als haar 'eerste keer', deed ze diverse voor Dance4Life en verraste ze dinsdagavond 16 april het winnende Newmancollege. Dat haalde 'n recordbedrag op van maar liefst 49,28 euro per leerling. In totaal zamelde de Bredase school 5.470 euro in voor de jongeren in Papoea. Marije Zuurveld is erg populair onder Nederlandse pubers en werd in 2018 ambassadeur van Dance4Life. Een maand geleden werd zij voor het tweede jaar op rij 'Beste Vrouwelijke YouTuber van Nederland' bij de populaire Veed YouTube Awards.

Voor een filmpje over het verrassingsbezoek van Marije Zuurveld aan het Newmancollege zie https://www.youtube.com/watch?v=56WVw-pXGQo&feature=youtu.be

Meer berichten