Stedelijk Gymnasium met 'Cultuur Avontuur' winnaar van Jeugd en Politiek 2018-2019

Op donderdag 18 april vond het slotdebat van het 5 VWO-project van de werkgroep Jeugd en Politiek van de Bredase gemeenteraad plaats. In dit project werkten leerlingen van Bredase scholen 6 maanden lang aan plannen om een probleem in het maatschappelijk veld op te lossen. In deze editie ging het om het verbinden van groepen die een afstand ervaren tot de maatschappij.

De projectplannen werden met verve gepresenteerd en verdedigd door leerlingen van het Markenhage, Newmancollege, Graaf Engelbrecht, Stedelijk Gymnasium en De Nassau.

Cultuur Avontuur

De leerlingen van het Stedelijk Gymnasium wisten de 5 leden van de jury - burgemeester Paul Depla, Faisal Boulakjar (raadslid D66), Inge Verdaasdonk (raadslid SP), Moniek Derks (MOOIWERK) en Daan de Neef (raadslid VVD) - het best te overtuigen met hun voorstel 'Cultuur Avontuur'.

'Cultuur Avontuur' is een lespakket dat kinderen in het basisonderwijs verbindt door ze kennis te laten maken met diverse culturen. Er zijn immers steeds meer kinderen in Nederland met een andere culturele achtergrond, zoals de Turkse, Marokkaanse, Poolse, Chinese en Surinaams/Antilliaanse.

Ook de andere groepen hadden hun best gedaan, met onder meer plannen om door spelbijeenkomsten kinderen te betrekken die opgroeien in armoede (De Nassau), en het samenbrengen van internationale en Nederlandse studenten door een (woon)netwerk (Newmancollege). Er werden ook nog 2 leerlingen uitgeroepen tot 'Beste debater'. Die eer viel te beurt aan Britt Koopmans van Markenhage en Lars Poppelaars van het Newmancollege.

Prijsuitreiking 16 mei

Op donderdag 16 mei krijgt de winnende groep de prijs uitgereikt in het Bredaas beRaad: een cheque van 5.000 euro om het voorstel uit te voeren. Tijdens de uitvoering houden de betrokken raadsleden (mentoren) vinger aan de pols.

Het 5 VWO-project van Jeugd en Politiek heeft inmiddels voor de 11e keer plaatsgevonden en is een succesvolle samenwerking tussen de gemeenteraad en de deelnemende scholen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden