Het STILLEVEN van Breda is de Vlucht uit Breda in mei 1940, nauwelijks 'n week na 't uitbreken van de oorlog. FOTO: STUDIO ROCCO VERDULT
Het STILLEVEN van Breda is de Vlucht uit Breda in mei 1940, nauwelijks 'n week na 't uitbreken van de oorlog. FOTO: STUDIO ROCCO VERDULT (Foto: Studio Rocco Verdult )

STILLEVENS 'vertellen' verhalen uit de oorlog

Zeven Brabantse burgemeesters en wethouders hebben op 15 april in Eindhoven maquettes onthuld die een scène weergeven uit een verhaal dat zich in hun gemeente afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het zijn weergaven van beslismomenten waarop iemands leven voorgoed veranderde.

EINDHOVEN - De collectie heet STILLLEVEN en is opgebouwd rond de 75 oorlogsverhalen die
Brabant Remembers heeft geselecteerd. Ze zijn ontworpen door Studio Rocco Verdult. Gemeenten zetten de maquettes de komende tijd lokaal in. Eind oktober haalt Brabant Remembers alle 75 STILLLEVENS op om ze vervolgens samen te brengen in één grote expositie.

Levens zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog voor altijd ingrij-
pend veranderd. Brabant Remembers vertelt vijfenzeventig van deze bijzondere en inspirerende persoonlijke verhalen, voor ieder jaar dat we in vrijheid leven één. Scènes uit deze 75 verhalen vormen de basis voor dit project. ,,De verhalen zijn opgehaald uit de gemeenten'', zo vertelt Femke Klein, programmadirecteur van Brabant Remembers. ,,Nu brengen we ze in de vorm van STILLLEVENS weer terug. We hopen hiermee mensen te inspireren andere verhalen uit de gemeente ook te gaan verbeelden.'' De collectie bestaat voornamelijk uit witte exemplaren omdat de meeste scènes zich overdag afspelen. De momenten die in het donker of de nacht plaatsvonden, zijn in een zwarte setting geplaatst. Slechts de mensen in de scène zijn gekleurd. Hierdoor staat de menselijke kant van elk verhaal centraal. Ontwerper Rocco Verdult: ,,Bij het lezen van verhalen ontbreekt 't mij vaak aan beelden, terwijl die juist kunnen helpen bij 't inleven in een verhaal. Ik wil publiek de kans geven om via een beeld van een sleutelscène zich in te leven in de tijd van toen en daarover het gesprek aan te gaan.''

De verhalen van destijds worden ook gebruikt als inspiratiebron en uitgangspunt voor keuzes die anno nu genomen moeten worden. Gedeputeerde Henri Swinkels: ,,Iedereen kent ze wel. De momenten in het leven waarop de tijd even stil lijkt te staan, en je in een split-second 'n beslissing moet nemen. Vaak een heel belangrijke beslissing, soms zelfs van levensbelang. Over dat soort momenten gaat STILLLEVENS. Verhalen uit de Tweede Wereldoorlog die het waard zijn om verteld te worden, en die je aan het denken zetten over de keuzes die we in deze tijd moeten maken. Daarmee gaat STILLLEVENS niet alleen over het verleden, maar ook over onze toekomst.'' De vijfenzentig verhalen komen ook samen in een living history-app. Hiermee brengt Brabant Remembers de impact van de oorlog op een eigentijdse manier onder de aandacht, vooral ook bij de jongere generaties.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden