welkomsdans, robam choun por
welkomsdans, robam choun por (Foto: Putheany Kim)

Cambodja-Nederland Vereniging viert het jaar 2563

Voor de meeste mensen is oud en nieuw al wel weer 4 maanden voorbij, maar voor een heel klein groepje in Nederland is het net een paar dagen voorbij. Nieuwjaar was voor Thaise, Hmong, Laotianen en Cambodjanen begonnen op zondag 14 april en eindigde op dinsdag 16 april.

Cambodja-Nederland Vereniging vierde oud en nieuw op zaterdag 20 april in het wijkcentrum De Koe. Het jaar 2563 werd feestelijk gevierd door de Cambodjaanse mensen die in Nederland leven en ook door Nederlanders die op allerlei manieren betrokken zijn bij de Cambodjaanse gemeenschap waaronder Andries Joosse uit Vlissingen, Dennis Sluitera en Edwin ten Hof uit Den Haag. Het feest begon rond 9 uur met een rituele ceremonie waarin gebeden, vereerd en gepreekt werd. Rond 13 uur stond het lunchbuffet klaar, deze bestond uit eten die de Cambodjanen zelf mee hadden gebracht. Na de lunch werden de boeddha beelden, monniken en ouderen gewassen om zo respect te tonen, daarnaast ook om vergiffenis te vragen voor de eventuele fouten die je had gemaakt in je leven met als doel: een nieuwjaar starten met schone lei. Aansluitend erop werd er een betekenisvolle traditionele dans, robam trot, uitgevoerd door Cambodjaanse en Nederlandse mensen. Deze middag werd hiermee goed afgesloten.

De wethouders van Breda woonde het feest ook eventjes bij in de avond. In de avond werden twee dansen uitgevoerd, de welkomstdans (robam choun por) en de kokoosnotendans (robam kuos traloak). Daarnaast was er ruimte om je talent te laten zien, zo ging Tyana van Dijk een zelfgemaakte medley zingen onder begeleiding van Donovan Khoun en zijn broertje. Gedurende deze avond werd er gedanst op de muziek van Sin Sisamuth new generation. Zodoende werd deze dag op een zeer feestelijke manier afgesloten en het nieuwe jaar feestelijk ingeluid.

Ook Andries Joosse, Dennis Sluitera en Edwin ten Hof vonden het gezellig en raden andere Nederlanders aan om kennis te maken met de Cambodjaanse gemeenschap. “Ik vind de Cambodjaanse gemeenschap interessant, leuk en gezellig ondanks dat het een kleine gemeenschap”, antwoordde Dennis Sluitera toen hem werd gevraagd wat hij van de Cambodjaanse feest en gemeenschap vindt. Edwin ten Hof heeft zelf een grote Cambodjaanse familie in Den Haag wonen, zij waren ook aanwezig bij het feest. Hij is positief over de Cambodjaanse gemeenschap. Dit was zijn eerste feest en hij zal zeer zeker weer komen, met name door de gezelligheid.

Voor meer informatie over Cambodja-Nederland Vereniging en de feestagenda, ga naar www.cambodja-nederlandvereniging.com en naar hun Facebook-pagina.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden