De Zweedse choreografe Dalija Acin Thelander vindt dat het allerkleinste kind de allermooiste ervaring ver-dient. Daarom ontwikkelde ze 'n indrukwekkend kunstwerk speciaal voor baby’s. FOTO: FERNANDO MOLIN
De Zweedse choreografe Dalija Acin Thelander vindt dat het allerkleinste kind de allermooiste ervaring ver-dient. Daarom ontwikkelde ze 'n indrukwekkend kunstwerk speciaal voor baby’s. FOTO: FERNANDO MOLIN (Foto: Fernando Molin)

Programma Brabants Internationaal Kinderfestival online

25 producties, 80 uitvoeringen, 16 Nederlandse premières, jeugdgezelschappen uit 13 landen, een performance-installatie voor baby's,  3.250 leerlingen van 29 basisscholen uit twaalf plaatsen in Noord-Brabant, 50 vakgenoten uit de hele wereld, een festivalhart in het stadspark met gratis locatievoorstellingen, een speelcircuit en een mega ballenbak, 500 meter tape, 1.754 reisuren van internationale gezelschappen, 80 vrijwilligers en een dosis positieve energie! Het programma van de 5e editie van het Brabants Internationaal Kinderfestival, afgekort BRIK Festival, is online: www.brikfestival.nl.

Kinderen op de eerste rij

Van 5 tot en met 11 juni 2019 is het feest voor kinderen tijdens het 5e Brabants Internationaal Kinderfestival (voorheen Internationaal Stiltefestival). Met kinderen op de eerste rij zet het festival woordloze voorstellingen uit alle hoeken van de wereld in de spotlight. Het BRIK Festival; is het enige festival in Europa dat zicht uitsluitend richt op het presenteren van non-verbale voorstellingen voor een kinderpubliek. Regent het, dan zit het publiek droog in het Chassé Theater of in het theater van de Stilte. Schijnt het zonnetje, dan is er ook buiten van alles te beleven, onder andere in het festivalhart in het Valkenbergpark, op de Grote Markt en het Kasteelplein. Kom kijken, spelen en beleven kortom wees welkom op dit familiefestijn.

Voorstelling voor baby's

Samen met het Stedelijk Museum Breda presenteert het BRIK Festival The Garden of Spirited Minds, een performance-installatie voor baby's. Het uitzonderlijk dat er een voorstelling speciaal voor baby's gepresenteerd wordt in Nederland. De Zweedse choreografe Dalija Acin Thelander vindt dat het allerkleinste kind de allermooiste ervaring verdient. Daarom ontwikkelde ze een indrukwekkend kunstwerk speciaal voor baby's, vanaf hun geboorte tot een jaar jong. The Garden of Spirited Minds is een landschap van vormen, geluiden en kleuren waarin dansers zich bewegen. Net als de baby's en hun ouders, want die hoeven ook niet stil te blijven zitten – of juist wel, als ze dat liever willen. Ze mogen hun eigen perspectief op de dingen kiezen, samen met de andere mensen die er zijn. En nog mooier: ze mogen kort blijven, maar als het bevalt ook lekker lang genieten van de tuin die de zintuigen prikkelt.

Officiële opening

Het BRIK Festival wordt officieel geopend op woensdag 5 juni om 14.00 uur op het Kasteelplein door de Bredase wethouder van Cultuur Marianne de Bie. De presentatie van de opening is in handen van  Lex Uiting, bekend van de presentatie van Kinderen voor Kinderen en Lex Lokaal. Na de officiële openingshandeling wordt de spectaculaire voorstelling Block van Motionhouse & Nofit State Circus uit het Verenigd Koninkrijk gepresenteerd in de open lucht. Block is een krachtige samensmelting van dans en circus die de grenzen van beide disciplines oprekt en je geregeld naar adem zal doen snakken. Twintig gigantische blokken vormen een speelveld voor een groep performers. Niet als vast decor, integendeel. De blokken staan los en kunnen worden verplaatst. Ze fungeren als bouwstenen voor een voortdurend veranderend landschap dat wordt opgebouwd en afgebroken.

Premières

Het festival wil kinderen, ouders en grootouders verassen met voorstellingen die voor het eerst in Nederland te zien zijn. Het programma telt 16 Nederlandse premières. Initiatiefnemer van het festival, dansgezelschap de Stilte, presenteert op woensdag 5 juni de première de Ontspoking voor iedereen vanaf 4 jaar in samenwerking met Buma Boy Edgar-prijswinnaar Martin Fondse. Wist je dat spoken bang zijn voor mensen en genieten van een sloom en rustig bestaan?

Op maandag 10 juni gaat Night Light van het Deense Teater Reflektion en de Schotse theatermaker Andy Manley in première in het Chassé Theater. Andy Manley is één van de beste jeugdtheatermakers in de wereld en maakt samen met kinderen in deze 3plusvoorstelling een magische reis door de nacht.

Achtergrond

Het Brabants Internationaal Kinderfestival vindt zijn oorsprong in het idee dansvoorstellingen naar Nederland te halen waarmee dansgezelschap de Stilte op haar internationale tournees artistieke verwantschap ervaart. In 2011 wordt de eerste editie van het Internationaal Stiltefestival; georganiseerd: een tweejaarlijks internationaal jeugddansfestival te organiseren in Breda. In 2017 trekt het festival de Egyptenaar Mohamed Elghawy aan als programmeur. Hij beschikt over een uitgebreid internationaal netwerk en struint de hele wereld af opzoek naar de mooiste voorstellingen voor kinderen. In 2018 verandert het festival haar naam in Brabants Internationaal Kinderfestival. Op initiatief van Mohamed Elghawy wordt vanaf 2019 het aantal Nederlandse gezelschappen in de programmering uitgebreid.

Meer informatie over het festival is te vinden op: www.brikfestival.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden