Gemengd Cantabile in de  St. Laurentiuskirche (Saarburg, Duitsland)
Gemengd Cantabile in de  St. Laurentiuskirche (Saarburg, Duitsland) (Foto: Eric van Waalwijk van Doorn)

11 mei concert Cantabile in Antoniuskathedraal

Zaterdag 11 mei zingt gemengd koor Cantabile o.l.v. Ad van Unen om halfnegen in de St.-Antoniuskathedraal in de Sint Janstraat 8 in Breda Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms. Solisten zijn Elise van Es (sopraan) en Noël Casteleyn (bariton) en voor de pianobegeleiding zorgen Eline van Vroonhoven en Renate Jacobs.

Het Deutsches Requiem is een pittig stuk voor koren: uitdagende harmonieën en lange melodielijnen, vaak langdurig in de hoogte. Niet alleen voor de koorzangers is het afzien: Brahms zelf heeft een paar schoenen versleten na kilometers ijsberen tijdens het componeren. Toch durft dirigent Ad van Unen het aan: "Cantabile is er rijp voor en dit requiem stond al lang op mijn verlanglijstje."

Het instuderen van zo'n omvangrijk werk is te vergelijken met een grote puzzel. In een radio-interview voor BredaNu vergelijkt Van Unen het zingen met topsport. Net als een trainer of topsporter probeert een dirigent 'puzzels' op te lossen. Zo wordt het vooral voor tenoren en sopranen makkelijker om in de hoge regionen bepaalde lastige klanken om te zetten in andere. Voor de verstaanbaarheid maakt het niet uit. Dat vangen de bassen en alten op.

Door de kleinschalige begeleiding komen de teksten en de expressie van de zangpartijen heel goed tot hun recht. Bovendien is dit een volwaardig pianoarrangement, omdat Brahms zelf vanuit de piano dacht. In zijn tijd (de 19e eeuw) was er vanuit de burgerij veel vraag naar pianoarrangementen van symfonisch werk. Voordeel voor componist en uitgever was dat de muziekstukken sneller verspreid werden. Omdat de première van deze versie in Londen was (1871), is deze sindsdien de Londense versie blijven heten.

Ein Deutsches Requiem heeft een heel andere strekking dan de traditionele dodenmis in het Latijn: in plaats van het zielenheil van de dode staat troost voor de nabestaanden centraal. Cantabile heeft het werk tijdens een concertreis twee keer uitgevoerd: 28 april in de Dreifaltigkeitskirche (Luxemburg Stadt) en 29 april in de St. Laurentiuskirche (Saarburg, Duitsland).

En nu op naar het thuiskomstconcert in de St.-Antoniuskathedraal, Breda, zaterdag 11 mei. Toegangskaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij boekhandel Van Kemenade Hollaers, de Vrije Boekhandel en via www.cantabilebreda.nl. Op de avond zelf kunt u kaarten bij de ingang van de kerk kopen. U kunt ook pinnen.
 

Meer berichten