Klokkenluiders Gilde Breda
Klokkenluiders Gilde Breda (Foto: FOTO PERRY ROOVERS)

Nationale Klokkenluidersdag dit jaar in Breda

BREDA - Het Klokkenluiders Gilde Breda (KGB)houdt op zaterdag 18 mei 2019 de twaalfde editie van de Nationale Klokkenluidersdag. Een twintigtal gilden uit alle windstreken van Nederland, vertegenwoordigd door zo’n honderd klokkenluiders, komt dan samen in Breda om zogezegd te weten te komen waar de klepel hangt. Het Klokkenluiders Gilde Breda (KGB) bestaat dit jaar vijften jaar en heeft mede daarom de organisatie van de Nationale Klokkenluidersdag op zich genomen.

Rondje om de kerk

Op zaterdag 18 mei laten de gilden zich in de ochtend al zien aan Breda. Vanaf 10.15 uur vertrekken alle klokkenluidersgilden vanaf de achterzijde van het Stadserf als een Bonte Stoet voor een rondje om de kerk naar de Grote Markt. Om 10.45 uur geeft burgemeester Paul Depla vanaf het bordes op de Grote Markt het officiële startsein voor de Nationale Klokkenluiders Dag. Om 10.55 uur luiden tegelijkertijd meerdere Bredase klokken, waarna vanaf 11.00 uur het verdere (besloten) programma begint.

Cultureel erfgoed

Het Klokkenluiders Gilde Breda (KGB) is verheugd deze landelijke dag te kunnen organiseren voor aandacht en ontmoetingen rond het immaterieel cultureel erfgoed van het handmatig klokluiden.

Het Klokkenluidersgilde Breda (KGB)zet zich sinds 2004 in om de eeuwenoude traditie van handmatig klokluiden zoveel mogelijk in ere te herstellen en luidt regelmatig de zware Nassauklok van de Grote Kerk. Op het Begijnhof zijn sinds 2017 bouwkundige aanpassingen uitgevoerd waardoor het mogelijk is bij speciale gelegenheden ook de Johannaklok van de St.-Catharinakerk te luiden.

Surf voor meer informatie naar https://www.facebook.com/klokkenluidersgildebreda en
www.klokkenluidersgildebreda.nl

Meer berichten