Wie 'n huis koopt, moet er tegenwoordig rekening mee houden, dat er ook eigen geld nodig is. Dat is vaak al snel 10.000 euro of zelfs nog meer.
Wie 'n huis koopt, moet er tegenwoordig rekening mee houden, dat er ook eigen geld nodig is. Dat is vaak al snel 10.000 euro of zelfs nog meer. (Foto: )

Eigen geld noodzakelijk bij kopen huis

door Michel Walraven / Independer

Zonder eigen geld kun je tegenwoordig geen huis meer kopen. Je moet op z'n minst de kosten koper zelf betalen. En heb je een huis gezien dat duurder is dan wat je wat maximaal kunt lenen, dan moet je op zoek naar extra eigen geld. Bij Independer krijgen ze vaak starters aan de telefoon die erg verbaasd reageren als ze horen hoeveel eigen geld ze moeten meenemen bij de aankoop van een huis. Wat heb je nu precies nodig als je een huis koopt?

BREDA - Sinds vorig jaar financiert een hypotheekverstrekker nog maar maximaal honderd procent van de waarde van je koophuis. Vaak is dat precies de koopsom (het aankoopbedrag van het huis). Extra kosten moet je dus direct uit eigen zak betalen. Een stel met beiden een modaal jaarinkomen (36.000 euro) dat 'n huis koopt van zo'n 300.000 euro, moet al snel 10.000 euro kunnen neerleggen voor de kosten koper. Voor 'n wat duurdere woning van 375.000 euro, heeft dit stel al ruim 20.000 euro aan eigen geld nodig. Want de koopsom ligt hier hoger dan de maximale hypotheeklening en daarom moeten ze het restbedrag direct uit eigen zak betalen.

Belastingvrije schenking

Niet iedereen heeft spaargeld.
Daarom mag je belastingvrij 'n schenking krijgen van - maximaal - 100.000 euro. Vaak zijn het ouders die hun kinderen geld schenken, maar anderen mogen dit ook doen. Bij een schenking willen zowel de hypotheekverstrekker als de belastingdienst dat je een goede overeenkomst opstelt met de schenker.
Om de kosten koper te betalen kan - als de omstandigheden het toelaten - ook 'n persoon-
lijke lening uitkomst bieden. Bij de bank betaal je hier uiteraard rente over. Maar een 'renteloze' lening van een vriend of familielid is ook een optie. De 'uitlener' is in eerste instantie wel verplicht om hiervoor rente te rekenen, maar deze mag hij aan je terug schenken. Ook in dat laatste geval mag je de betaalde rente, die dus wordt terug geschonken, tóch aftrekken bij de belasting.

Wil je nog meer weten hierover? Kijk dan op de website Independer.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden