Hoogtepunt van de Nassaudag op tweede pinksterdag (maandag 10 juni) is een groot riddertoernooi op het Kasteel van Breda. Voor het hele programma zie www.bredanassaustad.nl. Of download de Breda City App.
Hoogtepunt van de Nassaudag op tweede pinksterdag (maandag 10 juni) is een groot riddertoernooi op het Kasteel van Breda. Voor het hele programma zie www.bredanassaustad.nl. Of download de Breda City App. (Foto: )

Tijdens de Nassaudag is er (weer) groot riddertoernooi

BREDA - Tijdens de Nassaudag op maandag 10 juni (tweede pinksterdag) viert Breda dat de Nassaus tussen 1403 en 1568 op het Kasteel van Breda woonden. Tussen elf en vijf uur is er een gevarieerd programma op locaties die historisch verbonden zijn met de Nassaus: Grote Kerk, Kasteel van Breda, Begijnhof, Waalse kerk, Stedelijk Museum Breda en Bouvigne. Het riddertoernooi (met vendeliers, steekspelen, 'n valkenjacht en muziek) op het Kasteel van Breda vormt het hoogtepunt van de dag. In 2019 staat de Nassaudag in het teken van het leven en dood van René de Chalon (1519 - 1544), de enige, echte stamvader van het Huis van Oranje, die de Oranjes ook voorzag van hun lijfspreuk: 'Je maintiendrai'. Vijfhonderd jaar geleden geboren op het Kasteel van Breda, erfde deze zoon van Hendrik III van Nassau en diens - tweede - vrouw Claudia van Chalon op jonge leeftijd het strategisch landgoed 'Orange'. Daarmee werd René de Chalon de eerste Nassau die tevens prins van Oranje was. rené de Chalon sneuvelde al op 25-jarige leeftijd op het slagveld. Vlak voor zijn dood liet hij zijn testament opmaken, waarin hij zijn jonge neef Willem alles naliet. Zonder René de Chalon zou Willem I gewoon graaf van Nassau-Dillenburg gebleven... en zou onze nationale kleur er misschien wel een stuk minder vrolijk hebben uitgezien! Meer op www.bredanassaustad.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden