Voor de kinderen vanaf 3 jaar is er de prachtige voorstelling LIFE - a MudPie van 10Fingers uit IJsland. FOTO: JÓHANNA HELGA THORKELLSDOTTIR
Voor de kinderen vanaf 3 jaar is er de prachtige voorstelling LIFE - a MudPie van 10Fingers uit IJsland. FOTO: JÓHANNA HELGA THORKELLSDOTTIR (Foto: Johanna Helga Thorkellsdottir)

Jonge kinderen, hoe beleven die theater?

Op de voorkant van de flyer van BRIK, het Brabants Internationaal Kinderfestival dat van 5 tot en met 11 juni in Breda gehouden wordt, staat prominent MAPPING FESTIVAL. Op de website en in het programmaoverzicht duiken overal kleine rode bolletjes op die eruit zien als een klosje wol waaruit de draad de letters 'MAPPING' vormt. Maar waar staat MAPPING nu eigenlijk voor, en wat zit er achter?

BREDA - MAPPING is een artistiek onderzoeksproject waarin diverse internationale partners verkennen hoe jonge kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar de wereld van het theater vanuit de zintuigen beleven. De komende 4 jaar werkt de initiatiefnemer van BRIK, het Bredase dansgezelschap de Stilte, onder de vlag van MAPPING samen met maar liefst 18 partners uit 17 Europese landen, allen gezelschappen en festivals die theater voor jonge kinderen maken of programmeren.

Negentien Europese festivals

Negentien festivals in Europa voor podiumkunsten voor kinderen zijn roulerend gastheer van het project. BRIK is dit jaar host en 't 3e MAPPING-festival, met 35 theatermakers, acteurs en dansers uit heel Europa.

Baby & Child Research Center

Maar dat is nog niet alles. Een groep van deze theatermakers gaat tijdens BRIK onderzoeken hoe woorden van betekenis kunnen zijn in voorstellingen voor het hele jonge kind. Een wetenschapper van het Baby & Child Research Center uit Nijmegen is uitgenodigd om over de taalverwerving van baby's te vertellen. Het festival presenteert op zijn beurt de allermooiste voorstellingen voor de allerkleinsten en hun papa's, mama's, en opa's en oma's. Zo zijn LIFE - a MudPie en Immer voorstellingen voor jonge kinderen die onderdeel uit maken van het MAPPING-project.

LIFE - a MudPie uit IJsland

Kinderen vanaf drie jaar zullen tijdens BRIK getrakteerd worden op de voorstelling LIFE - a MudPie van 10Fingers uit IJsland. Woensdagmiddag 5 juni vindt om halftwee de Nederlandse première plaats in het Chassé Theater. Kinderen zullen zich meteen herkennen in de man en de vrouw die elkaar en ook de wereld om zich heen ontdekken. De twee hebben dikke pret met (de) aarde, ontdekken het, proeven ervan, rollen erdoor, spelen er spelletjes mee en bouwen er dieren, landen, leven en liefde mee.

Immer uit Oostenrijk

Maandagochtend 10 juni is het om elf uur de beurt aan MAPPING-partner ToiHaus Theater uit Oostenrijk. Zij presenteren de voorstelling Immer. Waarom zijn de sinaasappels oranje en de lucht blauw? En welke kleur heeft de wind? Waar ligt het midden van de oceaan en waarom verdwijnen de golven daar dan niet heen? Weet er iemand hoeveel zandkorrels er zijn? Als er geen boven en onder meer bestaan, wat is dan ertussen? Immer neemt kinderen vanaf 5 jaar mee in de wereld van de verbeelding.

Programma en kaarten

Voor het complete programma en de kaartverkoop kijk op de website www.brikfestival.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden