Kunstenaar Hayo Sol tussen twee van zijn kunstwerken in: icoon van het kwaad (Donald Trump) en icoon van de pop (David Bowie). Van 17 tot en met 26 mei exposeert hij bij kunstgalerie Très Art. FOTO: HAYO SOL
Kunstenaar Hayo Sol tussen twee van zijn kunstwerken in: icoon van het kwaad (Donald Trump) en icoon van de pop (David Bowie). Van 17 tot en met 26 mei exposeert hij bij kunstgalerie Très Art. FOTO: HAYO SOL (Foto: Hayo Sol)

'King of Pop Art' Hayo Sol exposeert bij Très Art

Eerder hingen zijn kunstwerken al in New York, Londen en Parijs. Van 17 tot en met 26 mei zijn de schilderijen van de Nederlandse pop art kunstenaar Hayo Sol ook in Breda te bewonderen, op een expositie bij kunstgalerie Très Art aan het Van Coothplein 38.

Hayo Sol is in het buitenland beroemd vanwege zijn eigenzinnige en herkenbare stijl binnen de pop art. Dit is een stroming binnen de kunst die in de jaren 60 vooral bekend werd door Andy Warhol. Hij gebruikt acryl- en metaalverf en brengt handmatig duizenden Swarovski kristallen aan op zijn doeken, waardoor een prachtig 3D effect ontstaat.

Prominente kunstliefhebbers

Zijn glamour art is zeer geliefd bij kunstliefhebbers in het buitenland, waaronder niet de minsten. Zo hangt er een Hayo Sol boven de bank bij prins Albert van Monaco, actrice Denise Richards en voormalig president Sarkozy van Frankrijk. Zijn werken hingen in New York, het Louvre in Parijs, Londen, Berlijn en St. Petersburg. Dit jaar ben ik voor de vijfde keer gevraagd door de Grand Prix in Monaco om een kunstwerk aan te leveren, als enige Nederlandse kunstenaar. Het werk, een groot doek van de zeer succesvolle autocoureur Ayrton Senna, wordt op 26 mei geveild voor zo'n 20.000 euro voor het goede doel, vertelt Sol.

King of Pop Art

Galeriehouder Arian van der Hoeven van Très Art haalt de King of Pop Art naar Breda. Op vrijdag 17 mei start de expositie met de unieke 3D kunstwerken van Hayo Sol. Hayo heeft zijn sporen al verdiend in het buitenland, maar in Nederland is hij veel minder bekend. Zonde, zijn werk is uniek en zeer aansprekend. Je moet zijn werken in het echt zien, ze komen helemaal tot leven, meent Van der Hoeven. De kunstenaar is op de openingsavond zelf aanwezig om toelichting te geven op zijn werken.

Goede Tijden, Slechte Tijden

In zijn jongere jaren speelde Hayo Sol als acteur in de bekende tv-serie Goede Tijden, Slechte Tijden. Hij volgde een kunst- en acteeropleiding in New York, maar stopte met het acteerwerk om zich volledig te wijden aan zijn passie: schilderen. Terug in Amsterdam heb ik veel geëxperimenteerd. Ik wilde een 3D effect creëeren. Het duurde twee jaar voor ik mijn eigen stijl had ontwikkeld, vertelt hij.

Stijliconen

Pop art komt voort uit de reclamewereld: dagelijkse dingen worden gebruikt in schilderijen. Ook stripfiguren of filmscènes worden vaak gebruikt. Sol: Ik vind mijn inspiratie in de jaren 60. Grace Kelly, Brigitte Bardot, Audrey Hepburn, ze worden nog steeds als stijlicoon gezien. Madonna en Beyoncé bijvoorbeeld werden geïnspireerd door Marlène Diettrich. Heel anders dan de hedendaagse sterren, die hebben een veel kortere levensduur. Ze komen op en verdwijnen weer. Fastfood sterren noem ik dat.

Koninklijke werken

Hij vereeuwigde ook een aantal royals op het doek. Koning Willem Alexander, Beatrix, Juliana, somt hij op, En Máxima staat zeker nog op mijn lijstje. En wie weet, komt er in de toekomst ook nog een doek met de Britse royals die momenteel de media domineren: Prins Harry, zijn echtgenote Meghan en baby Archie.

17 mei opening expositie

De openingsborrel is op vrijdag 17 mei van 17.00 tot 22.00 uur en is gratis toegankelijk voor het publiek.

Meer weten? Kijk op www.tresart.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden