50 jaar Tour de Pint

Op 17 mei 2019 is het exact 50 jaar geleden dat er in Breda de eerste officiële Tour de Pint werd georganiseerd. Vanuit 't Luifeltje in de Reigerstraat vertrokken, na koffie met worstenbrood en een eerste pint, 's ochtends om 09.00 uur een twintigtal dapperen. Op fietsen zonder versnellingen. Er stond hun een tweedaagse helletocht te wachten. Geïnspireerd door de wielerklassieker Parijs-Roubaix werd een parcours gereden via 'de hel van Meerle' naar café de Lindenboom in Baarle Nassau. Om de volgende dag via 'de hel van Gilze' weer terug te keren naar café 't Luifeltje waar ze uitbundig werden gehuldigd. In totaal werden in die twee dagen zo'n 40 kroegen bezocht, waarvan er velen al niet meer bestaan. Net zoals 'de hellen'. De kasseien zijn verdwenen, asfalt regeert. Maar in die twee dagen werd wel het fundament onder het jaarlijkse evenement gelegd.

Er werd in de 50 jarige geschiedenis van de Tour de Pint in Venlo/Duitsland en Sluis/Vlaanderen gekoerst. Er waren starts in Tilburg, Hoogstraten en Wernhout. Er waren grensoverschrijdende tijdritten. Wat begon als een tweedaagse is anno 2019 uitgegroeid tot een dag-klassieker waarbij een afstand van ongeveer 25 kilometer wordt overbrugd en waarin ongeveer 20 kroegen als ravitaillering zijn opgenomen.

Die dapperen van toen zijn nu vrijwel allemaal krasse eind-zestigers en zeventigers (en sommigen rijden nog steeds mee). Hun zonen (en in sommige gevallen, hun kleinzonen) hebben de fakkel overgenomen. De Tour de Pint is een blijvertje.

Reden genoeg om op 17 mei 2019 vanaf 16.00 uur een reünie te houden voor oud-coureurs en hedendaagse dapperen. Bijpraten, sterke verhalen en een pint. Op de locatie waar het allemaal begon; Bar Bodega 't Luifeltje. (nu O'Mearas Irish Pub in de Reigerstraat).

Tijdens de reünie zal een digitaal fotoboek worden overhandigd waarin zoveel mogelijk foto's uit de voorbije Tour de Pinten zijn opgenomen. Tevens is er o.l.v. Brouwerij de Werkplaats uit Breda een speciaal Bière Cycliste gebrouwen (8%) dat de reünisten mee naar huis kunnen nemen.

Traditioneel worden de coureurs bij de finish van iedere Tour opgepikt door hun partners. Na de reünie gebeurt dat bij café 't Tapperijke.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden