Stijgende vraag naar advies en ondersteuning mantelzorgers

De vraag van mantelzorgers naar informatie, advies en ondersteuning op maat blijft toenemen in Breda. De grootste stijging ten opzichte van voorgaande jaren zit in de behoefte aan intensieve ondersteuning op maat. Cijfers laten een stijging zien van maar liefst 171% ten opzichte van 2017. Ook de bezoekersaantallen van www.stib-breda.nl laten een grote toename zien in de behoefte aan informatie. Dit blijkt uit gegevens van het jaarverslag 2018 van StiB.

Mensen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen. Ook laat onderzoek zien dat er steeds minder mantelzorgers per zorgvrager beschikbaar zijn. Daarnaast is een grote stijging in mensen met dementie. Veel mantelzorgers combineren zorg voor hun ouder of partner met werk en de opvoeding van de eigen kinderen. Deze ontwikkelingen maakt de druk op mantelzorgers en de kans op overbelasting groot. Ondersteuning van mantelzorgers is van essentieel belang om kwaliteit van zorg thuis te garanderen. Dit doet StiB – samen met een groot aantal partners – met een breed aanbod van informatie, advies en ondersteuning op maat.

2018 in cijfers
De website met informatie voor mantelzorgers werd meer dan 23.000 keer bezocht. In totaal bood StiB 1930 maal individuele ondersteuning op maat ten opzichte van 711 maal in 2017. In totaal 1350 mantelzorgers waren aanwezig bij themabijeenkomsten of mantelzorggroepen. Ook het aantal koppelingen tussen zorgvrijwilliger en mantelzorgers en/of zorgvragers nam in 2018 met 7,6% toe tot 681 keer. Mantelzorgers waarderen de ondersteuning met een 8.

Kenniscentrum voor mantelzorg
StiB is het kenniscentrum voor mantelzorg in Breda. Iedereen die te maken heeft met mantelzorg, kan bij StiB terecht voor gratis informatie, advies en ondersteuning op maat. StiB is er voor alle mantelzorgers in Breda, Bavel, Ulvenhout, Teteringen en Prinsenbeek. Ook professionals en vrijwilligers die werken met mantelzorgers, kunnen terecht voor informatie en advies. StiB is onderdeel van Zorg voor elkaar Breda.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden