De bedoeling van het winnende ontwerp van Hendrike Huijsmans beeldende kunst, Foppe 3D en STROOM architecten is, dat er groene torens gebouwd worden die een geschikte leefomgeving voor de vogels bieden.
De bedoeling van het winnende ontwerp van Hendrike Huijsmans beeldende kunst, Foppe 3D en STROOM architecten is, dat er groene torens gebouwd worden die een geschikte leefomgeving voor de vogels bieden. (Foto: )

Groene 'vogeltorens' rond het Bredase Stadskantoor

De vogeltorens van Hendrike Huijsmans beeldende kunst, Foppe 3D en STROOM architecten hebben de prijsvraag voor de vergroening van het Stadskantoor gewonnen.

BREDA - ,,In 2030 wil Breda de eerste Europese Stad in een groen park zijn. In het kader van 'vergroen de wereld, begin bij jezelf' heb ik op 21 maart tijdens het symposium 'Bouw mee aan een stad in een groen park' 'n ontwerpwedstrijd uit-
geschreven om het Stadskantoor te vergroenen'', aldus wethouder Paul de Beer, die 15 mei de winnaar bekendmaakte.

Er waren maar liefst 27 inzendingen, waarvan er 3 een pitch mochten geven op creatief bedrijventerrein STEK. De inzendingen waren zeer divers en de jury beoordeelde de inzendingen op innovatie, creativiteit, inpasbaarheid en co-creatie en uitvoerbaarheid. Bij de keuze voor het ontwerp van de 'vogeltorens' hebben biodiversiteit en innovatie de doorslag gegeven voor de jury. De bedoeling is dat er groene torens gebouwd worden rondom het Stadskantoor die een geschikte leefomgeving bieden voor vogels. Uit gaten in de bestrating steken torens naar boven die begroeid zijn met klimplanten. Het wekt de indruk dat de natuur er 'explosief' doorheen groeit. Het terrein rondom het Stadskantoor wordt ingericht als een geschikte leefomgeving voor vogels, met onder meer drinkplaatsen voor de vogels en ook nestkasten. De diversiteit aan begroeiing zorgt voor het benodigde voedsel voor insecten in de stad. Er is 75.000 euro beschikbaar voor realisatie van het ontwerp.

De inzending 'Green Lane Breda' had het plan de omgeving van de Claudius Prinsenlaan te vergroenen door op meerdere plaatsen groen aan te leggen, wat aantrekkelijk voor insecten is. Ook was een levend kunstwerk van mos onderdeel van het ontwerp. De inzending 'tegels eruit, groen erin' wilde veel vergroening rondom de ingangen van het Stadskantoor, met een groot insectenhotel en groene gevels.

De gemeente Breda zal alle 27 inzendingen ook samen gaan brengen in 'n boekje of op een website om zo ondernemend Breda te inspireren ook mooie groene dingen met hun kantoorgebouwen te doen.

Meer berichten