Haags gebluf en Bredase story's op Belcrum Beach

Het gratis literair festival 'Puur gel..' (het woord dat we hier niet mogen noemen maar net zo bij de Haagse vocabulaire hoort als de Mark bij Breda) op zondag 26 mei om vier uur op Breda Beach aan de Veilingkade 12-15 in Breda betekent een middag vol overdonderend zinloos verbaal geweld. Een bonte verzameling van schrijvers, sprekers, verhalenvertellers, dichters, rappers en stand-uppers die de literatuur een 'boost' willen geven. Frontman en meester van het Haagse woord Boozy de Kok neemt deze middag ook Trio Ossewous, De Sissies, Bert Kleijweg, Dick Benard en Laurenz Mol mee naar Belcrum Beach. Compleet voorzien van een nieuwe woordenschat en darmverkrampingen van het lachen sturen ze de aanwezigen na afloop weer de straat op: ,,Het kost u niets, maar u is gewaarschuwd!".

In oktober 2005 begonnen als initiatief van Boozy de Kok reist de vaste Haagse kern door het land en verzorgde 'Puur Gel…' al drie keer op Lowlands daverende optredens. Hierbij draait het altijd om literatuur in de breedste zin van het woord. Niet moeilijk of elitair, maar juist zo dat iedereen het begrijpt. De organisatie zegt zelf dat je lacht van plaat tot naad. Bert Kleijweg is de Haagse komediant met de juiste tongval en rake recht-door-zee-humor. Kleijweg rijgt zijn grappen moeiteloos aan elkaar en brengt als geen ander het burgerlijke leven in kaart. De meest indrukwekkende deelnemer van TVv-programma Obesitas! En vooral de leukste... Boozy is vooral ras Hagenees, schrijft columns en boeken, draagt voor, organiseert dit literair festival 'Puur Gel..', zwetst de boel aan elkaar op onder  meer Lowlands, is drummer en handelt in groen/gele wandtegels met sprekende teksten als 'Het zal je maar gebeure en je bent er niet'. Trio Ossewous mist al jaren de erkenning die stadgenoten als de Earring, de Motions, Q65 en Tee Set wél kregen, maar is waarschijnlijk dan ook het slechtste wat muzikaal Den Haag ooit heeft voortgebracht. Vooral meezingen: dan horen we die zanger tenminste niet... De flamboyante Sissies zijn de ruggengraat van iedere editie: leuker, mooier en gezelliger wordt 't niet. Verzorgen een ieder, en vooral de innerlijke mens, met kaas en worst en laten de mooiste dansplaatjes in 'Baywatch-style' over Belcrum Beach schallen.

Voor het Bredase aandeel van de middag zorgen Laurenz Mol en Dick Benard. Van coiffeur en sterren-stylist Laurenz Mol verscheen in 2017 de thriller Verknipt over zijn ervaringen met een niet geheel vlekkeloos verlopen relatie. Dat ook hij de humor niet schuwt, bleek jaren geleden al toen hij zich de woede van half bekend Nederland op de hals haalde met zijn Laurenz Most Wanted-lijst waarop BN'ers stonden die volgens de society-kapper wel een opknapbeurt konden gebruiken. Muzikant, muziekliefhebber, ondernemer en levensgenieter Dick Benard houdt van de muziek én vintage uit de jaren '50 en '60. Als toetsenist van zijn band De Exota's en eigenaar van een verhuisbedrijf maakt hij genoeg mee om 'een boek over te schrijven'. En dat doet hij dan ook. Deze middag de eerste van die tweehonderd verhalen die in de bundel verschijnen.

Meer weten? Kijk op www.belcrumbeach.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden