Laurine den Boer (L) en Lieve Delhij tonen de volle vuilniszak met het afval dat ze opraapten tijdens de avondvierdaagse
Laurine den Boer (L) en Lieve Delhij tonen de volle vuilniszak met het afval dat ze opraapten tijdens de avondvierdaagse (Foto: Frank Delhij)

Kinderen 'plandelen' tijdens de avondvierdaagse

Laurine den Boer (9) en Lieve Delhij (9) hebben geen idee wat het is, maar zijn er wel mee bezig tijdens de avondvierdaagse: ‘plandelen’. Ook nog nooit van gehoord?

Plandelen is de langzamere variant van ‘ploggen’: wandelen en afval rapen. Ploggen is een hippe trend die uit Zweden is overgewaaid: hardlopen en afval rapen. Tijdens het hardlopen buk je steeds om afval op te rapen. Goed voor je hamstrings en bilspieren én voor het milieu.

Net als plandelen dus. Laurine vertelt: “Ik vind het fijn om naast het wandelen nog wat anders te doen.” De geraapte afval is door de vrolijke dames netjes gedumpt in een vuilnisbak tijdens de wandelroute. Van alles kwamen ze tegen: snoeppapiertjes, koekwikkels, lege flesjes. Morgen gaan ze weer op pad. De vuilniszak om morgen mee te nemen ligt al klaar. Op het schoolplein proberen de meiden, leerlingen van groep 5 van kbs De Zandberg, morgen nog wat extra vriendinnetjes te ronselen om het klusje te klaren.

Ongetwijfeld klinkt dit initiatief als muziek in de oren van de organisatoren van de avondvierdaagse. Niet voor niets worden kinderen en hun ouders altijd gemaand om hun afval bij zich te houden of in de vuilnisbakken tijdens de route te deponeren. Wat, getuige de vele snoeppapiertjes en koekwikkels die je nogal eens ziet, niet altijd gebeurt.

Zijn de meiden zelf zo milieubewust zijn? Lieve: “Euh… we hadden gewoon veel pret! Vanochtend gingen we al afval rapen op het schoolplein. Toen deed nog een vriendinnetje mee, maar die was afgehaakt. En morgen gaan we weer verder. En we nemen extra snoepjes mee voor onderweg!”

Meer berichten