Ieder jaar weer verrast het Spanjaardsgat Festival het publiek met verrassende én veelzijdige concerten. Die voor iedereen gratis toegankelijk zijn.
Ieder jaar weer verrast het Spanjaardsgat Festival het publiek met verrassende én veelzijdige concerten. Die voor iedereen gratis toegankelijk zijn. (Foto: Spanjaardsgat Festival)

Van 5 tot en met 16 juni weer Spanjaardsgat Festival

Poplegendes, en filmhelden en bekende componisten komen van 5 tot en met 16 juni tijdens het jaarlijkse Spanjaardsgat Festival tot leven via bijzondere samenwerkingen in 'n unieke reeks concerten. Deze concerten aan de haven bij het Bredase Spanjaardsgat zijn - ook nu weer - gratis toegankelijk.

BREDA - Dit jaar staat het festival in het teken van 'legends' en film- en muzikale helden. De musici, zangers, arrangeurs en dirigenten die deelnemen, hebben het thema verwerkt in
hun arrangementen en voorstellingen. Dat heeft een gevarieerd programma opgeleverd met 'n mix aan stijlen en genres. Er is geen ander buitenpodium in Nederland dat ruimte biedt aan zowel grote orkesten als aan unieke samenwerkingen met bekende artiesten.

George Michael en ABBA

Een goed voorbeeld is de samenwerking tussen het Militair Academie Orkest en Charly Luske met zijn band. Donderdag 6 juni geven zij 'n concert over 't stormachtige leven van George Michael. De koninklijke harmonie Cecilia uit Princenhage treedt vrijdagavond 7 juni samen met de beste ABBA-tributeband van ons land, Abba Fever, op en de backing vocals zijn voor rekening van studenten van het opleidingskoor van Fontys. Zo komt talentontwikkeling en educatie, een van de speerpunten van het festival, ook aan bod.

Maestro Jules en De Gidsen

Ook dit jaar hebben grote namen zich weer aan het festival verbonden, zoals Maestro Jules en het Philips Symfonie Orkest. Zij spelen zondag 9 juni (eerste pinksterdag) Shostakovitsj' Zevende Symfonie. De di-
rigent Jules van Hessen legt eerst samen met het orkest uit waar het stuk over gaat. Na de pauze wordt dan de symfonie in zijn geheel uitgevoerd. Dinsdag 11 juni dan treedt de Koninklijke muziekkapel van de Gidsen op, onder leiding van de commandant kapelmeester Yves Segers. Dit internationale harmonieorkest speelt op uitnodiging van generaal-majoor Nico Geerts in Breda, een unicum voor Nederland. De keuze van het orkest is op het werk van Hector Berlioz gevallen, omdat deze componist 150 jaar geleden is overleden. Zij zullen onder meer de Symphonie Fantastique van Berlioz spelen.

Altijd verrassend veelzijdig

Donderdag 13 en vrijdag 14 juni komt speciaal voor dit Spanjaardsgat Festival het Breda's Festival Orkest (BFO) weer bij elkaar. Dit orkest biedt muzikanten de kans op hoog niveau in 'n groot orkest te spelen met voor dit concert geschreven arrangementen van onder meer Frits Baijens. Hij heeft hiervoor de helden uit de Marvel-films als basis genomen. Deze avond wordt afgesloten door Tim Akkerman, voormalig leadzanger van Di-rect, begeleid door het BFO. Hij toert momenteel door het land met 'n tribute aan zijn held, Bruce Springsteen. ,,Onze doelstelling is om grote orkesten, koren en andere podiumdisciplines samen te brengen tot verrassende én veelzijdige concerten. Elke editie kent ook de nodige vernieuwing, zodat het festival voor iedereen altijd interessant en bij de tijd blijft'', zegt voorzitter Paul Martens.

Bekijk het volledige programma op hetspanjaardsgat.nl/programma

Meer berichten