Tijdens Nassaudag ook veel te doen in de Grote Kerk

De Nassaudag Breda op tweede Pinksterdag (10 juni) is een dagje uit voor het hele gezin. Jong en oud geniet tussen 11.00 en 17.00 uur van het programma in de Grote Kerk, het Kasteel van Breda, het Begijnhof, de Waalse Kerk en Bouvigne.

In de Grote Kerk staat het leven en de dood van René de Chalon centraal. Deze enige echte stamvader van het Huis van Oranje sneuvelde in 1544. Hij werd in de Grote Kerk bijgezet in de grafkelder onder het grafmonument voor Engelbrecht II, in de Prinsenkapel. Zijn hart werd begraven in Bar-le-Duc.

In het werk van kunstenaar Mandy den Elzen zit hart en ziel, soms zelf letterlijk! Haar inspiratie en materiaal haalt ze uit de natuur. Maar waar in de natuur vorm en functie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, scheidt zij ze van hun oorspronkelijke functie en geeft het een nieuwe verschijningsvorm. Speciaal voor de Nassaudag maakt ze in de Grote Kerk een tentoonstelling met een wel heel bijzonder werk!

Prof. dr. George Maat voerde in 1996 het onderzoek uit naar de menselijke resten uit de grafkelder onder het Nassau-monument. Om 13.30 uur geeft hij in de Grote Kerk een lezing waarin hij de fysisch-antropologische analyse van deze vondsten presenteert. Welke bijzettingen konden geïdentificeerd worden als leden van de Bredase Nassau-familie? En welke interessante informatie over balsemingtechnieken en ziektebeelden heeft het onderzoek opgeleverd?

Het Gilde de Baronie geeft rondleidingen langs de graven van René, zijn vrouw en dochter, zijn ouders en grootouders en de gouvernante.

Download de Breda City App voor het hele programma of ga naar www.bredanassaustad.nl

.

Meer berichten