In Captive van Motionhouse onderzoeken vier dansers in een acrobatische dans hoe het is gevangen te zitten in een grote kooi. FOTO: ANDY GREY
In Captive van Motionhouse onderzoeken vier dansers in een acrobatische dans hoe het is gevangen te zitten in een grote kooi. FOTO: ANDY GREY (Foto: Andy Grey)

BRIK gaat op woensdag 5 juni van start

Wethouder Marianne de Bie opent woensdagmiddag 5 juni om twee uur op het Kasteelplein officieel het Brabants Internationaal Kinderfestival, of kortweg BRIK. Zij geeft het startsein voor meer dan 25 voorstellingen van gezelschappen uit 13 landen. Waarna om halfdrie de gratis openingsvoorstelling BLOCK van 't Engelse Motionhouse en NoFit State Circus van start zal gaan, een spectaculaire performance vol halsbrekende toeren van dansers op gigantische blokken.

BREDA - Tot en met 11 dinsdag juni presenteert BRIK een gevarieerd programma voor zowel kinderen als hun familie.

Speciaal voor de baby's

Voor baby's is er de eerste vier
dagen van 't festival in Stedelijk Museum Breda de - baanbrekende - performance-installatie The Garden of Spirited Minds. De Zweedse Dalija Acin Thelander reist sinds de première van de installatie in 2018 de hele wereld over om ouders en baby's te betoveren in 'n prachtige en wonderlijke wereld van licht, kleur en beweging.

Nieuwe generatie makers

BRIK biedt een nieuwe generatie Nederlandse makers ook de kans om hun werk voor de allerjongsten te presenteren. Sa-
men met de jeugdgezelschappen Maas Theater en Dans uit Rotterdam, en Schippers&VanGucht en 't dansgezelschap de Stilte uit Breda is het programma 'Wordt vervolgd...' opgezet. Daarbij zijn drie talentvolle makers gekoppeld aan een gezelschap met de opdracht een aanzet te maken voor een productie voor de kinderen tussen de 2 en 3 jaar. Zaterdag 8 juni zijn deze drie schetsen gratis te zien in het Stiltetheater.

Ook Nederlands werk

BRIK toont ook een staalkaart van woordloze kindervoorstellingen uit eigen land met Robot XS van NT Jong, Diep van Daan Mathon (Voldaan), Jabber van Theatergroep Kwatta, Kluizelaar van Simone de Jong en Superhallo met DJ Frietmachine. Dansgezelschap de Stilte presenteert maar liefst twee premières. De Ontspoking is 'n samenwerking van de Stilte, Buma Boy Edgar-prijswinnaar Martin Fondse en de drie zangeressen Anna Serierse, Marit van der Lei en Sanne Rambrags, en Do-re-mi-ka-do van gastchoreografe Jenia Kasatkina en muzikante Helene Jank.

Spectaculaire performances

Naast vele (fantasievolle) voorstellingen voor het jonge publiek, kunnen de (groot)ouders en ooms, tantes en buren zich ook laten verwonderen. Op diverse locaties in de buitenlucht zijn er namelijk allerlei spectaculaire performances voor alle leeftijden. Zo brengt het Engelse Motionhouse naast BLOCK bij de opening van BRIK, in de buitenlucht ook nog de spectaculaire voorstelling Captive. Vier dansers onderzoeken in 'n acrobatische dans hoe het is gevangen te zitten in een grote kooi. Bij Pelat van de Spaanse Joan Catala, is de hoofdrol voor 'n grote houten paal. Het publiek wordt uitgenodigd in 'n onnavolgbaar ritueel waarbij naar een gezamenlijk doel wordt toegewerkt.

Voor het hele programma zie www.brikfestival.com/nl/

Meer berichten