TeamNL, dat van maandag 3 tot en met zondag 16 juni Nederland vertegenwoordigt op de WK-handboogschieten. FOTO: YOERAK VAN VOORST
TeamNL, dat van maandag 3 tot en met zondag 16 juni Nederland vertegenwoordigt op de WK-handboogschieten. FOTO: YOERAK VAN VOORST (Foto: Yoerak van Voorst)

WK-handboogschieten in Den Bosch

Den Bosch is van maandag 3 tot en met zondag 16 juni het sportieve centrum van de handboogsport. Een unieke primeur is de gelijktijdige organisatie van de wereldkampioenschappen handboogschieten voor minder valide en valide sporters. Hiermee tracht de organisatie de kloof tussen beide vormen van sport te verminderen of zelfs weg te halen.

DEN BOSCH - De 24-jarige topschutter Sjef van den Berg (24) uit Heeswijk-Dinther begon al heel jong, toen hij 4 jaar was, met de handboogsport. Aan de hand van zijn vader kwam hij terecht bij de handboogvereniging Ons Genoegen in Nistelrode. Hoogtepunt tot nu toe is een vierde plaats op de Olympische Spelen en het winnen van de wereldbeker en de wereldtitel indoor. De keuze tussen goud op de Olympische Spelen of wereldkampioen in Den Bosch is niet moeilijk voor Sjef: Olympisch goud. Maar uiteraard gaat hij voor allebei.

De beide WK-handboogschieten zorgen er voor dat Den Bosch vanaf eind mei overspoeld wordt met handboogschutters van over de gehele wereld. Ruim duizend schutters uit negentig landen gaan de strijd met elkaar aan om de wereldtitels. Daarnaast zijn de wereldkampioenschappen ook het belangrijkste kwalificatietoernooi voor de Olympische en Paralympische Spelen van volgend jaar in Tokio.

De kwalificaties bij The Dukes zijn voor iedereen gratis te bezoeken, net als de finales van de WK voor schutters met een beperking. Daarnaast zijn er op de Limietlaan, tussen de Parade en The Dukes, allerlei activiteiten. Er zijn sportclinics voor scholen uit de omgeving en de bezoekers kunnen ontdekken of zij een pijl in de roos kunnen schieten. Ook zijn er een escaperoom, museum en pop-up bioscoop. Voor de fans van Formule 1 staat er op zondag 9 juni een Red Bull Racing Formule 1-auto en wordt bij The Dukes de GP van Canada live uitgezonden op een groot scherm. De voetballiefhebbers kunnen op dinsdag 11 juni op de Parade komen kijken naar de eerst WK-wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen. Maar ook voor wie niets om sport geeft, is Archery2019 een feest, met op dinsdag 11 juni YouTube-ster Djuncan die op de Parade een demonstratie van zijn 'Fortnite-skills' laat zien, op woensdag 12 juni het gratis muziekfeest Hart voor Muziek (met onder meer Jannes en Django Wagner) en op donderdag 13 juni de Edwin Evers Band in de Archery2019 Arena.

Edwin Evers stopte vorig jaar na liefst 21 jaar met zijn populaire ochtendshow bij Radio 538. Onder meer om meer tijd te hebben om zelf muziek te maken. Donderdag 13 juni geeft de Edwin Evers Band een concert in de Archery2019 Arena op de Parade, met in het voorprogramma Wolter Kroes. Voor dit concert van de Edwin Evers Band kunnen alle lezers van de Persgroep gebruik maken van een kortingsactie. Ze betalen dan niet 16,50 euro voor 'n ticket, maar 11,50 euro. Die 5 euro korting is te verzilveren door de code EDWINEVERS13 in te voeren op de site met de online kaartverkoop: www.archery2019.com/edwineversband.

www.archery2019.com

Meer berichten