In het Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur kunnen bezoekers ook alles te weten komen over de degelpersen. FOTO: CEES JOCHEMS
In het Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur kunnen bezoekers ook alles te weten komen over de degelpersen. FOTO: CEES JOCHEMS (Foto: cees jochems)

Nederlands Drukkerij Museum extra open op zondagen 2 en 23 juni

ETTEN-LEUR - In juni is het Nederlands Drukkerij Museum aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur extra open op de zondagen 2 en 23 juni. Je kunt dan onder meer zien hoe een degelpers werkt. Dit is een drukpers die volgens het boekdrukprincipe werkt. Hierbij worden alleen de hoogst gelegen gedeelten van de drukvorm met inkt ingerold en afgedrukt. De drukvorm kan bestaan uit loden of houten letters, lijnen en/of afbeeldingen. Een afbeelding kan een cliché, houtsnede of linosnede zijn. De drukvorm wordt in de degelpers geplaatst. De pers wordt van inkt voorzien. Daarna wordt de drukvorm beïnkt. Het te bedrukken materiaal, meestal papier, wordt op de degel (een vlakke plaat) gelegd. Hiermee wordt druk op de drukvorm uitgeoefend, waardoor de afbeelding wordt overgezet op het te bedrukken materiaal. Soms werden deze degelpersen aangedreven met een hefboom, die met de hand bediend werd. Anderen werden aangedreven met een voetpedaal (de trapdegel) en een groot vliegwiel om te zorgen voor een gelijkmatige gang. Uiteindelijk namen elektromotoren deze functie over. Op de begane grond van het museum bevinden zich diverse degelpersen en ook zetmachines. Het is mogelijk om zelf afdrukken te maken op onder meer een 200 jaar oude drukpers. Hoe een drukkerijtje er uit zag in de 20e eeuw is te zien in 'het oude drukkerijtje' uit de jaren '50 van de vorige eeuw, met zetbokken, gevuld met loden letters en oude drukpersen. Kinderen kunnen 'aan het werk' met losse letters en diverse drukpersen en op de bovenverdieping is nog altijd de tentoonstelling 'Marten Toonder - een uniek dubbeltalent' te zien. Bezoekers, waaronder verschillende Toonderkenners, zijn laaiend enthousiast over de inhoud en kwaliteit van deze tentoonstelling, die nog tot eind augustus te zien is. Ook op deze verdieping een krantenhoek, waar je stil kunt staan bij de hoeveelheid werk, nodig om één krantenpagina drukklaar te maken.

Het Nederlands Drukkerij Museum is open van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 16.30 uur en op de zondagen 2 en 23 juni van 13.00 tot 16.30 uur. Meer informatie over het museum is te vinden op de website: www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu.

Meer berichten