Foto: Picasa

Bredase Bigband Duchess of Swing speelt op herdenking D-day in Normandië

Voor de derde jaar op rij speelt de Bredase Bigband Duchess of Swing in Normandië tijdens de jaarlijkse D-day herdenking. Als onderdeel van het officiële D-day festival Normandy staan ze dit jaar op zaterdagavond in het Normandy Victory Museum in Catz. Zondag speelt de band twee sets tijdens het defilé van militaire voertuigen in de haven van Carentan.

Duchess of Swing is de enige Nederlandse Big Band die volledig bestaat uit vrouwelijke muzikanten. Dit is niet alleen uniek in Nederland, maar ook een zeldzaamheid in het buitenland en in de geschiedenis. Pas in de jaren veertig, tijdens de oorlogsjaren, werd een Bigband met alleen vrouwelijke muzikanten vaker gezien. Terwijl de mannen vochten aan het front, vulden vrouwen de leeggevallen plekken in de maatschappij in. Zo ook in de Amerikaanse swing bands. De tijden herleven met Duchess of Swing en hun "Tribute to Glenn Miller and the All Girl Big Bands". Instrumentale nummers worden afgewisseld met de swingende vocalen de Moonlight sisters, zangeres Carrie Kok en zanger en dirigent René Stegman.

René Stegman is, net als Glenn Miller, van huis uit trombonist, maar richtte zich al vroeg op orkestleiding met als specialisatie de Big Band Jazz. Hij legde zich toe op het ontwikkelen van een methode gebaseerd op de Amerikaanse Jazzorkesten. Stegman is dirigent bij een groot aantal Nederlandse en Belgische Big Bands en Jazz orkesten. Sinds 2000 is hij de muzikaal leider van de Duchess of Swing.

Glenn Miller was een Amerikaanse jazztrombonist, bigbandleider en arrangeur tijdens de jaren twintig, dertig en veertig. Tussen 1940 en 1942 was Millers band het meest populaire dansorkest van de VS. Zijn muziek uit deze tijd is vooral herkenbaar aan het samenspel van een klarinet en een tenor-saxofoon die de melodielijn spelen en de drie overige saxen die harmoniseren. Enkele van zijn bekendste hits zijn Moonlight Serenade, In the Mood, A String of Pearls en Tuxedo Junction. In 1942 nam Glenn Millerdienst bij de United States Army en werd hij orkestleider van de Army Air Force Band. Op 15 december 1944 zou hij in die rol van Engeland naar Parijs vliegen om optredens te verzorgen voor de Amerikanen daar, maar hij kwam nooit aan. Hoewel het vliegtuig nooit gevonden is, neemt men aan dat het toestel in slecht weer neergestort is in Het Kanaal.


Zaterdag 8 juni 20:30 uur:
Normandy Victory Museum - Catz, Basse-Normandie, France

Zondag 9 juni 13:00 – 14:30 / 16:30 – 17:30
Port de Plaisance de Carentan, Basse-Normandie, France

Voor meer informatie zie www.duchessofswing.nl

Meer berichten