Opening op het toernooiveld.
Opening op het toernooiveld. (Foto: Alex De Vliegere)

Nassaudag 2019 in het teken van Rene van Chalon

Ruim tienduizend bezoekers genoten op tweede pinksterdag weer van de jaarlijkse Nassaudag te Breda die in het teken stond van Rene van Chalon. De klok van de grote kerk wordt normaliter door een machine aangedreven maar bij speciale gelegenheden wordt dit duizenden kilo’s wegende gevaarte door vier leden van het klokkenluidersgilde handmatig aangezwengeld. 

BREDA - Vanaf het bordes van het oude stadhuis op de grote markt opende wethouder Marianne de Bie het festijn. De weergoden trokken zich van de sombere voorspellingen niets aan: de dag verliep droog en zonnig. Men stroomde massaal toe om het hoogtepunt van dit feest, de grote parade, niet te missen. Een bonte stoet met edelen en ridders te paard met hun gevolg, vaandeldragers, muzikanten en voetvolk brachten de vroege zestiende eeuw opnieuw tot leven, alsof men regelrecht uit een tijdmachine was gestapt. Alles was met de grootste zorg en tot in de puntjes voor elkaar gebracht.

Jousting

In de grote kerk verliep het feest ditmaal in rustiger sferen. Professor dr. George Maat hield er een interessante lezing over zijn archeologische vondsten in de kerk. De kunst van Mandy den Elzen die in de zijkapellen was tentoongesteld leek dit thema te willen benadrukken. Op de parade voor het kasteel was een middeleeuws kampement neergestreken met als centraal punt een arena waarin een stevig zandtapijt was aangebracht. Dit was gedaan om het joustingspel te kunnen laten plaatsvinden. Jousting is het uit de middeleeuwen stammende een op een steekspel tussen ridders te paard. House of wax entertainment organiseerde dit spektakel. 

Educatieve basis

In de loge was naast Rene van Chalon en zijn persoonlijke nar was ook de geestelijkheid in de persoon van de kardinaal vertegenwoordigd die op verzoek zegeningen verleende. Ook in muzikaal opzicht was de Nassaudag bijzonder: de Stadspijpers uit den Bosch brachten, authentiek gekostumeerd, muziek uit de tijd van Rene van Chalon op replica’s van oorspronkelijke instrumenten.

Zelfs onder de kasteelpoort waar de bedelaars en zwervers zich hadden gehuisvest gingen de voetjes van de vloer toen de troubadour er zijn opwachting maakte. Een arme middeleeuwse vrouw met een mismaakte hond, grote kop en minuscuul lichaampje, vroeg bezoekerskinderen haar te helpen. Haar spel was zo overtuigend dat de kinderen niet door hadden dat de hond van kunststof was. Ze troonden haar steeds weer mee naar de EHBO stand. De Nassaudag was een feest voor iedereen, met een brede educatieve basis.

Meer berichten