Winkel van Bachman in Princenhage
Winkel van Bachman in Princenhage (Foto: Marlous Terwiel)

'Voorbij de atlas' richt schijnwerper op Marlous Terwiel

Op zaterdag 22 juni wordt in het Princenhaags museum de schijnwerper gericht op de Princenhaagse kunstenares Marlous Terwiel. Dat gebeurt om 15.00 uur in het kader van de de tentoonstelling “Voorbij de atlas”. Het wordt verzorgd door Ruth Terwiel, een nicht van de in 2013 overleden kunstenares.

Marlous Terwiel was een cartografe en fijnschilderes. Ze schilderde onder andere portretten van huizen en tuinen. In heel Nederland en in de rest van de wereld kreeg ze opdrachten. Maar ook in Princenhage. Deze dochter van Princenhage's allereerste tandarts leidde een zeer avontuurlijk leven. 47 van haar gouaches zijn nu samengebracht in een boek. De begeleidende teksten zijn geschreven door haar nicht Ruth.

Marlous groeide op aan de Haagweg als jongste in een tandartsengezin met vijf kinderen. Ze volgde de tekenopleiding in Tilburg. Met haar eerste man vertrok zij op jonge leeftijd naar Papoea Nieuw Guinea, waar ze het vak van cartografie onder de knie kreeg.

In 1984 keerde ze terug naar Nederland en ontwierp haar Cartomobile, een woon- en werkruimte op wielen. Zo reisde ze door het hele land en kreeg heel wat opdrachten voor portretten én landkaarten.

Meer berichten