Ouders én jongeren varen er wel bij als ze hun dilemma's en ervaringen met anderen kunnen delen. FOTO: PR
Ouders én jongeren varen er wel bij als ze hun dilemma's en ervaringen met anderen kunnen delen. FOTO: PR (Foto: )

Vrijwilligers spelen onmisbare rol

Tientallen ouders in de gemeente Breda zetten zich via CJG Breda (centrum voor jeugd en gezin) vrijwillig in om gezinnen te helpen met opvoed- en opgroeivraagstukken.

BREDA - Ouders én jongeren varen er wel bij als ze hun dilemma's en ervaringen met anderen kunnen delen. Vrijwilligers geven dan een extra steuntje in de rug. Hun inzet - één op één of als cursusleider - is dan ook een onmisbaar element binnen de jeugdhulp.

Vragen

Opvoeden en opgroeien gaan niet altijd even soepel. Veel ouders én jongeren kampen met vragen. Soms hebben gezinnen te maken met complexe problematiek zoals schulden, echtscheiding of een vluchtelingenachtergrond. Er komt veel op deze mensen af en ze moeten veel regelen. Ook jongeren vinden thuis niet altijd de steun die ze nodig hebben. Andere ouders hebben minder zware vraagstukken, maar willen wel graag praten over de uitdagingen waar ze tegenaan lopen. Eén ding hebben al die opvoeders met elkaar gemeen: ze hebben het beste voor met hun kinderen. En ze beschikken over een schat aan kennis en ervaring waarmee ze elkaar kunnen versterken.

Steuntje in de rug

Een extra steuntje in de rug. Gewoon af en toe er zijn. Dat kenmerkt de gezinsondersteuning die CJG-vrijwilligers bieden. Annemiek zet zich met haar hele gezin in voor statushouders uit Syrië: "Met een kleine tijdsinspanning kun je zoveel betekenen. Eens in de twee weken een kopje thee drinken. De kinderen met elkaar laten spelen. Statushouders 'moeten' heel veel. Sociale contacten schieten erbij in. Dat kopje thee, even kletsen en af en toe helpen met een formulier. Het zijn kleine dingen, maar ze zijn heel waardevol. Ook voor mij is het leerzaam. En mijn kinderen ervaren dat het niet overal hetzelfde is. Dat vind ik heel belangrijk."

Cursusleider

Ook in groepsverband kunnen mensen veel van elkaar leren. Manja zet zich als cursusleider 'Schatten van Ouders' met veel plezier in met én voor andere ouders: "Hoe leuk het ook is, we zijn allemaal wel eens moe en we zitten er allemaal wel eens doorheen. Het is heel verhelderend om te zien dat dit voor iedereen geldt. Vanuit mijn onderwijsachtergrond vind ik het een mooie aanvulling om cursussen over opvoeden te geven aan andere ouders. Maar zelf heb ik er ook wat aan! Het is ontzettend verrijkend om te horen hoe anderen het aanpakken. Je krijgt vaak verrassende inzichten. Geregeld zet dat mij aan het denken: hoe doe ik dat thuis eigenlijk?"

Vrijwilliger worden?

Het CJG Breda werft vrijwilligers, coördineert en ondersteunt hen bij hun inzet. Het uitgangspunt is: van ouders voor ouders en jongeren. Meer weten of je aanmelden als vrijwilliger? Neem contact op met vrijwilligerscoördinator Yvonne via yvonne.de.gouw@cjgbreda.nl of kijk op

www.cjgbreda.nl

Meer berichten