'The Stigma Project' ook in Breda te zien

Fotograaf Marjolein Annegarn, hiv-positief sinds 1986, reist deze zomer door Nederland in haar strijd het stigma rondom hiv te doorbreken. Vanaf vrijdag 12 juli is haar foto-expositie 'The Stigma Project' te zien is op het Chasséveld in Breda.

BREDA - Mensen met hiv, die succesvol behandeld worden, kunnen het virus niet overdragen, kunnen gezonde kinderen krijgen en hebben dezelfde levensverwachting als iemand zonder hiv. Ondanks deze kennis heerst er nog altijd een stigma rondom hiv. Zo worden ze soms op afstand gehouden door familie, buren, werkgevers en collega's.  Zelfs in de zorg hebben mensen die leven met hiv nog te maken met verouderde denkbeelden. De foto-expositie toont onherkenbare portretten van achttien hiv-geïnfecteerde Nederlanders. Ze zijn onherkenbaar omdat zij zich niet vrij voelen om open te zijn over hun hiv-status. Een quote uit de expositie is bijvoorbeeld: "Ik heb het laatst aan een vriendin verteld, maar dat is niet goed afgelopen. Haar moeder wil niet meer dat ik met haar omga. Als ik haar nu tegen kom op straat, kijkt zij mij niet meer aan."Beste redactie,Ik mail jullie namens fotograaf Marjolein Annegarn. In haar strijd het stigma rondom hiv in Nederland te doorbreken reist Annegarn, zelf hiv-positief sinds 1986, deze zomer door heel Nederland met haar foto-expositie 'The Stigma Project'. Vanaf vrijdag 12 juli reizen we af naar Breda, waar de expositie te zien is op het Chasséveld.


Dus, spread the word: Mensen met hiv, die succesvol behandeld worden, kunnen het virus niet overdragen, kunnen gezonde kinderen krijgen en hebben dezelfde levensverwachting als iemand zonder hiv.


Want ondanks deze kennis heerst er nog altijd een stigma rondom hiv. Verouderde denkbeelden bij het publiek veroorzaken deze vooroordelen. Zo worden ze soms op afstand gehouden door familie, buren, werkgevers en collega's. Soms zijn er mensen die overdreven hygiënische maatregelen nemen ("niet uit hetzelfde kopje drinken"). Zelfs in de zorg hebben mensen die leven met hiv nog te maken met verouderde denkbeelden.

De foto-expositie toont onherkenbare portretten van achttien hiv-geïnfecteerde Nederlanders. Ze zijn onherkenbaar omdat zij zich niet vrij voelen om open te zijn over hun hiv-status.
Een quote uit de expositie is bijvoorbeeld: "Ik heb het laatst aan een vriendin verteld, maar dat is niet goed afgelopen. Haar moeder wil niet meer dat ik met haar omga. Ze is bang dat ik haar dochter kan infecteren. Als ik haar nu tegen kom op straat, kijkt zij mij niet meer aan."


Als jullie het interessant vinden, dan zijn interviews met de fotograaf/geportretteerden in overleg mogelijk.


Het persbericht en beeld vinden jullie hier: https://thestigmaproject.pr.co/178589-foto-expositie-the-stigma-project-nu-ook-te-zien-in-breda


Met vriendelijke groet,
Inge de Frank
06 117 40 627
The Stigma Project

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden