paraschutters in actie tijdens NK in Ulvenhout
paraschutters in actie tijdens NK in Ulvenhout (Foto: ad fioole)

Nationale records tijdens Open Nederlands Kampioenschap Handboogschieten Aangepast Sporten

Deze wedstrijd is onderdeel van de ParaGames Breda en het was de eerste keer dat er een nieuw wedstrijdconcept voor paraschutters werd uitgeprobeerd om een zo groot mogelijk deelnemersveld te krijgen.

Er is gekozen om tegelijkertijd een wedstrijd te verschieten voor schutters met en schutters zonder officiële classificatie, omdat er met name voor schutters zonder classificatie weinig parawedstrijden worden georganiseerd.

Enkel schutters met een officiële classificatie schieten de A-statuswedstrijd voor het Open Nederlands Kampioenschap.

Omdat het Open Nederlands Kampioenschap een A-statuswedstrijd is, werd ook de materiaalcontrole uitgevoerd volgens de richtlijnen zoals deze zijn vastgesteld door World Archery.

Scheidsrechter Christina Tiflidou, internationaal scheidsrechter uit Griekenland en World Archery scheidsrechter tijdens afgelopen het WK in Den Bosch, voerde deze richtlijnen stringent uit.

Voor zowel organisatie als de deelnemers was het geconfronteerd worden met de stringente richtlijnen en de stringente naleving van deze regels een goed en positief leermoment.

Ondanks een deelnemersveld van 8 schutters met officiële classificatie kunnen we spreken van een mooie en kwalitatief hoogstaande wedstrijd.

Dat het niveau hoog was bleek uit het feit dat er twee Nationale records zijn geschoten tijdens de kwalificatierondes van twee keer 36 pijlen.

Roy Klaassen van HBSA Almere, uitkomend voor Nederland tijdens het WK in Den Bosch, verbeterde het Nederlandse Record voor heren compound voor 72 pijlen op 50 meter tot 689 punten van de maximaal haalbare 720 punten.

Yvonne van den Berg-Houffelaar van HBSV Assumburg verbeterde het Nederlandse Record voor dames compound voor 72 pijlen op 50 meter tot 628 punten.

Na twee kwalificatierondes, onderbroken door een paar afkoelpauzes, volgden finalerondes volgens het schema zoals dat nu wordt gehanteerd tijdens de Lowlandswedstrijden.

Open Nederlands Kampioen Aangepast Sporten open klasse op de recurveboog werd Emily Brouwer van OGIO Eindhoven met op de tweede plaats Phillip Bottemley van HBSA Almere.

Open Nederlands Kampioen Aangepast Sporten open klasse op de compoundboog werd Roy Klaassen van HBSA Almere met op de tweede plaats Tom Monaghan van Landsmans Unie uit Schijndel en op de derde plaats Yvonne van den Berg-Houffelaar van HBSV Assumburg.

Volgend jaar zal er weer een Open Nederlands Kampioenschap Handboogschieten voor Aangepast Sporten in Ulvenhout zijn.

Meer berichten