Redding nabij voor kunstwerken Roto Smeets Etten

Momenteel wordt Roto Smeets Etten aan de Parallelweg, dat enige jaren geleden failliet is gegaan, gesloopt. Sloopwerk- en saneringsbedrijf Heezen BV uit Eindhoven verzorgt deze sloop en werkt zoveel mogelijk mee aan het veilig stellen van de kunstwerken in het pand. Omdat het kantoorgebouw eind augustus verwijderd moet zijn, is er grote haast geboden. Slechts tot aanstaande dinsdag (16 juli) is er tijd om de kunstwerken uit de entreehal te verwijderen.

Door de informatie van twee oud-medewerkers van Roto Smeets, Toon Vissers en Anton Prins, zijn de alarmbellen bij de Etten-Leurse heemkundekring Jan uten Houte afgegaan. Met vereende krachten zijn er vrijwilligers aan de slag gegaan om de kunstwerken te redden voor het nageslacht.

Inmiddels is de interesse bij verschillende cultuurorganisaties gewekt. Erfgoedvereniging Heemschut, de heemkundekring De Vyer Heertgangen uit Goirle, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, het drukkerijmuseum in Etten-Leur, de Haarlemse Stichting Gevelstenen en de werkgroep monumentale kunst zijn zeer geïnteresseerd en betrokken bij het proces.

Volgende week maandag en dinsdag (15 en 16 juli) wordt geprobeerd om de kunstwerken die in de gevels van de hal zijn aangebracht, er af te halen. Betonboringen Zuid Nederland (BZN) zorgt voor het uitzagen van de kunstwerken. Slopersbedrijf Heezen zorgt voor het faciliteren van de mensen bij de werkzaamheden en de Huurshop Etten-Leur en Sprangers Bouwbedrijf zorgen voor steigermateriaal. Deze bedrijven doen dit allemaal met gesloten beurzen en Jan uten Houte is daar zeer erkentelijk voor.

Helaas kunnen de kunstwerken die in de kantine in de gevel zijn aangebracht, (nog) niet verwijderd worden omdat bij het onderzoek is vastgesteld dat in de spouwmuur asbestplaten zijn aangebracht. Hopelijk kan bij het verwijderen van het asbest de binnenmuur intact blijven zodat de kunstwerken er toch nog uitgehaald kunnen worden. ,,Het zou zeer teleurstellend zijn als deze kunst na al die inspanning toch op de sloophoop terecht komt'', aldus Jan uten Houte. ,,Het wordt spannend maandagmiddag 15 juli. Om 14.00 uur gaat de hamer erin en wordt gestart met de verwijderingswerkzaamheden.''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden