Pop-Up Karate Dojo Zomertraining

Onder de rook van Breda International Airport, zowat vlak naast de start en landingsbaan, is er van 8 juli t/m 12 augustus elke maandagavond karate getraind in de buitenlucht. Voor veel karateka's een uitkomst om de conditie op peil te houden omdat karate dojo's tijdens de schoolvakantie met zomerreces zijn.

Onder de titel "Pop-Up Karate Dojo" is voor het eerst in Nederland een doorlopende karate zomertraining georganiseerd, open voor alle karate stijlen en stromingen. Behalve deze trainingen zijn er ook een drietal masterclasses gegeven.

De eerste was een masterclass Bo en Hanbo. De Bo en Hanbo zijn wapens in de vorm een lange en korte stok. De tweede masterclass was een introductie van een andere vechtkunst, zijnde het in Israël ontwikkelde Krav Maga. Bij de laatste masterclass lag de focus on de praktische implementatie (bunkai) van de kata Kunku dai. Een kata is een vaste patroon van opeenvolgende weringen en aanvallen.

Het concept van Pop-Up Karate Dojo Zomertraining is heel eenvoudige: het koste- en belangeloos aanbieden van karate trainingen en masterclasses tijdens de zomervakantie. De trainingen werden verzorgd door zeer ervaren leraren (Sensei's).

De af en toe zinderende hitte was geen obstakel, want de loofbomen en schaduwpartijen boden voldoende verkoeling dat het zelfs een aantal karateka's niet deerde om gewoon op blote voeten te trainen.

Van Bergen op Zoom tot en met Breda, de zomertrainingen werden gevolgd door karateka's in de leeftijdscategorie 8 t/m 80, beoefenaars van verschillende karate stijlen en aangesloten bij uiteenlopende sportbonden. Kortom, de bindende factor was de karate sport.

Karate is één van de vijf sporten die voor het eerst onderdeel zijn van de Olympische spelen in 2020 in Tokyo, Japan. Gestreden zal worden door 80 karatekas in de onderdelen kata (vorm) en kumite (sparren). Hoeveel Nederlandse karateka's zullen afreizen naar Tokyo is niet nog bekend, daar de kwalificaties niet zijn afgerond.

Meer berichten