De  St. Laurentiuskerk  is het beeldbepalend gezicht voor het Ginneken.
De St. Laurentiuskerk is het beeldbepalend gezicht voor het Ginneken. (Foto: Henk Bakker )

Start omvangrijke restauratie St. Laurentiuskerk Ginneken

Vanaf 20 augustus vindt er een omvangrijke restauratie plaats van de kerktoren van de St. Laurentiuskerk in het Ginneken. De restauratie richt zich onder meer op de dakkapellen hoog in de toren, de wijzerplaten, de wijzers, de uurwerkverlichting en de galmgaten naast de wijzerplaten. De kosten worden geraamd op 150.000 euro. Naast een beperkte overheidssubsidie en de bijdrage vanuit de parochie doet de parochie van de H. Familie ook een beroep op de Ginneksegemeenschap voor financiële steun. Met flyers, posters en een spandoek bij de kerk met als motto ‘Weet ’t Ginneken wel hoe laat het is?’ wordt de actie onder de aandacht gebracht.

Wat moet er gebeuren?

Er worden verschillende zaken aangepakt. De deurtjes in de dakkapellen hebben hun langste tijd gehad en moeten vervangen worden. De wijzerplaten moeten opnieuw beschilderd worden en de wijzers worden voorzien van een nieuw laagje bladgoud. Ook de verlichting is aan vervanging toe. Deze werd in 1990 geschonken door de toenmalige actiegroep ‘Annex 50’ van de Ginneksebevolking. Die hield daartoe een inzamelingsactie. Tenslotte wordt de houtconstructie van de galmgaten naast het uurwerk, die het geluid van de klokken dempen, opnieuw geschilderd.

Rijksmonument

De St. Laurentius kerk is een kruiskerk in neogotische stijl en werd ontworpen door de architecten Joseph Cuypers en Jan Stuyt. De kerk werd gebouwd in 1902 en is sinds 1978 een Rijksmonument. De St. Laurentiuskerk is de centrale kerk binnen de parochie van de H. Familie in Breda-Zuid en de aangrenzende dorpen.

Meer informatie vind je op: www.parochieheiligefamilie.nl

Meer berichten