Onthullingsparty bij het Kwattameisje
Onthullingsparty bij het Kwattameisje (Foto: Alex De Vliegere)

Feestelijke onthulling mural 'Kwattameisje' in Schorsmolen

Afgelopen zondagmiddag is op een binnenplein nabij de Middellaan, waar ooit de Kwattafabriek stond, op feestelijke wijze een muurschildering onthuld van een Kwattameisje. De zestien meter hoge schildering is gemaakt door de Weense illustrator en graffitikunstenares Frau Isa.

Het plein word mede verfraaid door een eveneens zestien meter hoge mural van een Kwattasoldaatje. Hier stond vanaf 1884 de Stoom Cacao- en Chocoladefabriek Kwatta. De naam Kwatta heeft zijn oorsprong in Suriname. De eigenaar van de fabriek teelde daar de cacaobonen. Zijn plantage droeg de naam Kwatta. De chocoladerepen uit deze fabriek werden in de Benelux ‘wereldberoemd’. Eind jaren zeventig werd de productie gestaakt. Op de etiketten van de chocoladerepen stond een afbeelding van een soldaatje. Deze konden als zegeltjes worden gespaard voor een gratis reep chocola of een tinnen soldaatje. Het Kwattasoldaatje werd een mascotte voor de fabriek. Voor 100 punten kon je het felst begeerde object verwerven: een soldaatje met flexibele armen en benen. De blind wall painting van het soldaatje is een mooie herinnering aan de befaamde producten die in de fabriek werden gemaakt.

De arbeid in de fabriek werd verricht door veelal jonge meisjes, de meisjes van Kwatta. Zij werden ooit in commercials bezongen door the Ramblers. De Oostenrijkse graffitikunstenares Frau Isa werd uitgekozen om de twee muurschilderingen te maken ter herinnering aan de Kwattameisjes en de Kwattafabriek. De financiering werd mogelijk gemaakt door buurtbewoners, Alwel, Blind Walls Gallery en het wijkplatform. De opmerkelijke muurschilderingen zijn uitgevoerd in de kenmerkende stijl van de kunstenares. Figuratieve voorstellingen, die met hun strakke lijnen en zachte kleurvlakken aan de kunstenaar Botero doen denken. De onthullingbijeenkomst van het kunstwerk werd goed bezocht. Naast de kunstenares was er ook een echt Kwattameisje uitgenodigd, Corry Dieckmann. Zij werd geïnterviewd en vertelde leuke en interessante anekdotes over haar werkzaamheden in de fabriek. De Kwattameisjes waren dol op de vulling van de advocaatbonbons en de rumbonen. Voordat Corry in de fabriek haar entree maakte was het voor de Kwattameisjes verboden te eten van de chocoladeproducten. Regelmatig werden ze daarop gecontroleerd en moesten als test op een hagelwit lapje spugen. Corry vertelde dat de werkneemsters alleen bekend waren als een nummer. Zij had nummer 34. Haar nummer staat onderaan de schildering van het Kwattameisje en daarom is zij als zodanig vereeuwigd in een schildering op de muur. De bezoekers werden tijdens de sfeervolle onthulling getrakteerd op ijsjes, drankjes en een reep chocola. Deze repen waren voor de gelegenheid verpakt in een eenmalig gedrukte Kwatta wikkel. Kortom, een mooie ode aan de ooit zo succesvolle chocoladefabriek.

Meer berichten