Artist impression van het Maczek Memorial door Oomen Architecten.
Artist impression van het Maczek Memorial door Oomen Architecten.

25 september BLAStcafé over 'de Poolse Connectie'

De bevrijding van Breda, 75 jaar geleden, wordt gevierd met evenementen en met nieuwe bouw- en kunstwerken. BLASt is benieuwd naar de verhalen achter deze werken en houdt daarom op woensdag 25 september in de Teruggave aan de Gasthuisvelden 11 in Breda vanaf acht uur een avond over drie nieuwe monumenten die verwijzen naar de bevrijding door de Poolse pantserdivisie onder leiding van generaal Maczek.

De herinnering aan de bevrijding door de Poolse militairen is al op enkele plekken in de stad zichtbaar, zoals de Poolse Kapel op de hoek van de Lovensdijkstraat en de Wilhelminasingel, het Pools Militair Ereveld aan de Ettensebaan en het Pools Monumen' aan de Generaal Maczekstraat. Dit jaar worden hieraan drie nieuwe kunst- of bouwwerken toegevoegd.Hiermee wordt de herinnering aan de bevrijders tastbaarder en wordt de band met Polen benadrukt.

Tijdens het BLAStcafé worden de werken toegelicht door Stijn de Bonth van Graphic Matters (over de Blind Walls-muurschildering op de zijgevel van de Teruggave en over de uitwisseling met Wroclaw), Lodewijk Wiegersma (over de locatie van het kunstwerk van Tomasz Tomaszewksi in het van Koolwijkpark) en Maarten Meevis (over het Maczek Memorial met een permanente expositie over de bevrijding van Breda).

De avond op 25 september is gratis toegankelijk, maar je moet je wel tevoren aanmelden op www.blastcafepoolseconnectie.eventbrite.nl, of via: post@stichtingblast.nl.

       
Meer berichten