De lezing wordt verzorgd door Marieke van Delft en Reinder Storm.
De lezing wordt verzorgd door Marieke van Delft en Reinder Storm. (Foto: )

Nassaulezing over geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten

Stichting Breda Nassaustad houdt op vrijdagavond 25 oktober om acht uur in de Waalse Kerk aan de Catharinastraat in Breda een Nassaulezing over de geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten.

De auteurs van het onlangs verschenen boek 'De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten', Marieke van Delft en Reinder Storm, vertellen tijdens deze lezing aan de hand van bijzondere historische kaarten de geschiedenis van ons land. Van het oudst bekende Nederlandse kaartje uit 1307 over de bouw van een kerk in de Aardenburgse moer tot één van de eerste fietskaarten uit 1896 en een kaart van de stormvloed in 1953. De kaarten van onder meer Ortelius, Mercator, Blaeu en Bos laten zien wat er in de loop der eeuwen is veranderd, maar tegelijk wat ongewijzigd is gebleven. Daardoor krijgt dit verhaal een heel bijzondere actualiteit.

Uiteraard komen politieke omwentelingen en bestuurlijke ontwikkelingen aan bod, maar ook bijzondere gebouwen en steden, de voormalige overzeese gebiedsdelen en het eeuwige gevecht van de Nederlanders met water. Er zijn kaarten die gaan over transport, economie, onderwijs, religie, vrije tijd en sport. Ook komt tijdens de lezing Breda ter sprake (Breda in kaart, de turfschiplocatie en de rol die de verschillende Nassau's hebben gespeeld in Breda en de rest van Nederland).

Marieke van Delft is conservator Oude Drukken van de Koninklijke Bibliotheek / Nationale Bibliotheek van Nederland in Den Haag. Reinder Storm is conservator Cartografie, Geografie en Reizen bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Entreekaarten zijn voor 8 euro te koop bij de Grote Kerk, de Waalse Kerk, de VVV en de Vrije Boekhandel. Oud-cursisten van Historisch Breda kunnen entreekaarten à 6 euro bestellen via: info@historischbreda.nl.

Meer berichten