Reizende expositie 'Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds' in Breda

In 1998 werden dertien Vlaamse begijnhoven opgenomen op de lijst van UNESCO-werelderfgoed. In het kader van de viering van 20 jaar Unesco-erkenning werd een tentoonstelling en een boek samengesteld onder de titel 'Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds'. De tentoonstelling is op de Open Monumenten Dagen 14 en 15 september tussen 12.00 en 17.00 uur vrij te bezichtigen in de zaal van het Bredase Begijnhof. Ook het gelijknamige boek is er te koop.

Het project brengt de hedendaagse cultuur rond de begijnhoven in woord en beeld onder de aandacht. Tekenaar Stefaan Kerkhof bezocht samen met Maria Lammerant 40 begijnhoven en maakte er tekeningen van. Zijn zoon Alexander trok in zijn voetspoor met camera in de hand en onderzocht de maatschappelijke tendensen op de begijnhoven. Kunsthistorica, theologe en vertelster Mieke Felix belicht vanuit haar expertise de belangrijkste periodes in de geschiedenis van de begijnenbeweging.

Het boek en een tentoonstelling over dit unieke erfgoed in de Lage Landen raakt aan actuele thema's. Met tekeningen, historische benaderingen, bijzondere verhalen, 360° fotomateriaal en getuigenissen van onder meer Daniël Alliet, Hans Op de Beeck en Sigiswald Kuijken.

Bezoek voor meer informatie de website: www.eeuwenoudeigentijds.be

Meer berichten