Foto: Runnerscafe

Sportief stadsjutten in Breda tijdens World Cleanup Day

Tekst: Ron Bekker Foto: Runnerscafe

Tijdens het hardlopen verzamelen we zwerfafval. Goed voor het milieu en je eigen gezondheid. We noemen dit ook wel plogging. De route start aan de stadskant van het centraal station in Breda. Hierna gaat de route door Belcrum en langs de singels van Breda. In totaal loop je 6 km. Omdat je steeds bukt tijdens het joggen is het een totale body work out. We eindigen voor het centraal station waar ons afval op een bakfiets van de organisatie wordt geladen. Al het zwerfafval van World cleanup acties in Breda worden samengebracht in het van Sonsbeeckpark. Op deze manier wordt de impact van de verschillende opruimacties duidelijk.

Producenten van zwerfafval aansprakelijk stellen

We maken tijdens het stadsjutten ook gebruik van de Litterati app. Neem je telefoon dus mee. Je krijgt uitleg over deze app. Waarom is data verzamelen met Litterati zo belangrijk? We willen met deze gegevens de veroorzakers (lees producenten) aanpakken. Studenten van Avans gaan dit verder analyseren en in kaart brengen. Deze informatie spelen zij door naar de gemeente Breda. Op deze manier krijgt de gemeente inzicht waar veel zwerfafval is en kan daar gericht acties op ondernemen. Bijvoorbeeld door meer en grotere prullenbakken te plaatsen. Natuur en milieuorganisatie Markkant in Breda is de initiator van deze stadsjutters acties.

Gebruik zo min mogelijk verpakte voedingsmiddelen

Trainer en leefstijlcoach Ron Bekker van Runnerscafe zal het sportief stadsjutten begeleiden. "Voorkomen is beter dan genezen". Zegt hij. "Het meeste afval wat ik op straat tegenkom is verpakkingsmateriaal uit de voedingsindustrie: blikjes, flesjes, folies en wikkels. Als gecertificeerd leefstijlcoach vertel ik mensen dat verse en streekgebonden producten gezonder zijn dan bewerkte producten uit de fabriek. Daarom adviseer ik verse en regionale producten te gebruiken. Dat is beter voor het milieu en je eigen gezondheid." Lees hierover ook https://www.runnerscafe.nl/zwerfafval-en-orale-fixatie.

Alle informatie over stadsjutten in Breda op zaterdag 21 september op een rijtje:

Verzamelen om 13.30 aan de stadskant van het Centraal station in Breda.

Vertrek om 13.45

Stadsjutten tot 15.00

Afstand 6 Kilometer

"Samen uit samen thuis

Trek sportieve kleding en schoeisel aan.

Iedereen met een redelijke conditie kan meedoen.

Voor handschoenen, vuilniszakken, water en zeep wordt gezorgd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden