portretfoto
portretfoto (Foto: Marc Verwiel, vakfotograaf)

'Brabant' eenheid in verscheidenheid met de N.B. van Nergens Beter

Ad Christianen vond het na zijn twaalfde limerickbundel ‘Spreek-Woorden’ gewenst om zijn eigen provincie eens in de schijnwerpers te zetten. En daarmee volgens zijn uitgever een prachtige ode aan Brabant in het leven te roepen. Het was zijn bedoeling om speciaal van nummer dertien een succes te maken. En welke Brabander spreekt Brabant als onderwerp niet aan? De N.B. van Noord-Brabant staat volgens Ad nu eenmaal voor Nergens Beter.

Met ‘Brabants bont’, de eenheid in verscheidenheid, besteedt hij aandacht aan de karaktertrekken van ‘de Brabo’ en het kenmerkende Brabantse. Hierna maakt hij een informatieve en tegelijkertijd grappige reis langs driehonderd steden en dorpen met daarbij de handige vermelding van de plaatsnaam, de carnavalsnaam en de gemeentenaam. Om het geheel af te ronden met ‘Bourgondisch Brabant’ in de vorm van een greep uit het dagelijks leven. Ad vermeldt dat het geen wetenschappelijke verhandeling is, maar een mix van feiten, vermeende realiteit, bravoure, fictie en humor. En dit alles verwerkt in vierhonderd leerzame en speelse rijmen. Woord en beeld van dit unieke boek leiden tot verwondering, herkenbaarheid en een brede lach op het gezicht. Het telt honderdtweeënvijftig bladzijden. Diverse illustraties zijn in kleur uitgevoerd, zoals de Bossche bol, het worstenbrood en de Brabantse vlag. Het is doorspekt met Brabantse voornamen, treffende kennisvragen én met verkregen volmacht van rechten voorzien van de twee eigen bewerkingen ‘Mijn plek’ en ‘Ik krijg een heel tevree gevoel van binnen’. Varianten op de nummers van Wim Sonneveld en Corry Konings. Tot slot een verwijzing naar veertig lofliederen op Brabant, waaronder dat van Guus Meeuwis, én de vermelding van Brabants meest beroemde dj’s en artiesten met bekende werken. Lees en beluister je een van de lofliederen dan komt het Brabantse gevoel recht bij je binnen. En voeg je hier nog een echte Brabantse versnapering aan toe dan bereik je volgens Ad een gelukzalig hoogtepunt.

Met een groot assortiment aan onderwerpen maakt Ad zijn veel omvattende boek interessant voor iedereen uit de provincie met de zachte ‘G’, voor toeristen en andere belangstellenden.

De uitgeverij is boekscout.nl. De prijs is 19,50 euro, inclusief verzendkosten. Ook verkrijgbaar via de boekhandel. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden