Wethouder Quaars begint met beperken geluidsvergunning Ginnekense braderie

Een toenemend aantal bewoners willen ‘s nachts geen geluidsoverlast van de Ginnekense braderie. Het aantal brieven naar College B&W en gemeenteraad neemt nog toe. Er zijn al 66 mensen die ’s avonds na half elf gewoon willen kunnen slapen. Zowel vanwege het werk als voor de kinderen. Ze vinden ‘Ginneken is een woonwijk en geen festivalterrein’.

Wel dragen ze de jaarlijkse braderie een warm hart toe, maar niet ten koste van nachtelijk ‘gestoemp’. Inmiddels hebben bewoners uit 11 straten die bezwaren kenbaar gemaakt. Rondom Ginneken Marktje zijn dat Viandenlaan, Raadhuisstraat, Burgemeester Beenshof, Ginnekenmarkt, Postlaan, Duivelsbruglaan, Ginnekenweg, Koningin Emmalaan, Dillenburgstraat, Laurenspark en Viandenlaan. Ze willen het draagvlak voor de Braderie behouden met een gezellige Braderie die de nachtrust niet stoort.

Want uit de reacties komen veel klachten over het geluid naar voren: “De herrie was ondraaglijk”, “Geluid kwam van alle kanten”. “Dit is toch geen muziek, het is gestoemp”. “Ik kan de TV in eigen huis niet meer horen1”. “Horen alleen maar het vreselijke gedreun van de bassen!” “Het mag het wel ’n tandje minder, dat dit 5 dagen achter elkaar mag!!” “Één avondje trek ik nog wel, maar 5 nachten slecht slapen, dat is te zwaar”. “Waarom moeten wij vluchten uit onze eigen straat?” “Ik vond 5 dagen lang wel pittig en was erg blij toen het weer stil werd!” “Er schuiven dakpannen de goot in, mogelijk door de geluidstrillingen”. Verder is er veel last van geparkeerde scooters en fietsen in de smalle straten. Ook de klachtenlijnen van gemeente en organisatie werken niet en moeten bereikbaar zijn. Zo willen ze de delicate balans die er tot twee jaar terug was tussen feest en woonplezier weer terug.

Het evenementenbeleid van de verantwoordelijke wethouder Quaars was al in discussie gekomen en wethouder Quaars heeft nieuwe voorstellen voor de geluidsnormen. De braderie mag dan nog steeds twee nachten (in plaats van 4 nu) ’s nachts tot 1 uur fors geluid maken. Terwijl men ook dan rust wil, net als in de andere woonwijken van Breda.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden