Lunchconcerten Waalse Kerk op de tocht

Door Thijs Bonger

Tip voor de Bredase wethouder van cultuur en gemeenteraadsleden: loop voor de grap eens op vrijdagochtend, iets voor half twaalf, naar de Catharinastraat en sluit aan bij een lange rij mensen die zich daar heeft gevormd. Om half twaalf gaat de Waalse Kerk open en dan dromt men naar binnen om een plaatsje te bemachtigen voor het wekelijkse lunchconcert. Een half uur wachten tot het begint is geen straf. Veel bezoekers kennen elkaar - in elk geval van gezicht - gewoon omdat ze elke week acte de présence geven. En op den duur durven ze elkaar ook aan te spreken omdat ze allemaal een gemeenschappelijk doel hebben. Het wekelijks genieten van anderhalf uur klassieke muziek in de inspirerende historische omgeving van deze eeuwenoude kerk. Veel mensen nemen ook een lunchpakket mee, wat m.i. ook aangeeft hoe laagdrempelig deze gratis lunchconcerten zijn. De sociale functie daarvan mag wat mij betreft dan ook met hoofdletters worden geschreven. Voor veel eenzame bejaarden is dit de gebeurtenis van de week.

Hoog niveau

Kort geleden was het muzikale niveau weer eens bijzonder hoog. Een jonge Georgische pianiste vulde de ruimte met supergenuanceerd spel op de uitstekend klinkende vleugel. Zij rondde haar studie af aan het Amsterdams Conservatorium bij de legendarische docent Jan Wijn. Voor dit recital in de Waalse Kerk kreeg zij geen vergoeding. Niemand die daar op vrijdag speelt krijgt betaald. De zoveelste misstand in de wereld van de kunsten. Nederlandse conservatoria blijven maar voortreffelijke instrumentalisten uitbraken, die lang niet allemaal aan de bak komen, maar wel heel graag willen optreden. Desnoods gratis. En ze staan in de rij om in deze welwillende omgeving te mogen spelen.

Gratis

Van die situatie maken de organisatoren van deze concerten dankbaar gebruik. Het organiseren daarvan is een tijdrovende klus. Maar die klus wordt natuurlijk geklaard door een stel enthousiaste vrijwilligers. Hun enige vergoeding is de dankbaarheid van het publiek - en de musici. De Waalse Kerk zit al 35 jaar tot de nok toe vol, week in week uit. Dus het nut is meer dan bewezen.

Subsidie stopgezet

De concerten zijn gratis. De musici spelen tot nu toe meestal gratis. De organisatoren doen hun werk gratis. Vrienden en donateurs leveren een bijdrage om de begroting rond te krijgen. De laatste tijd komt het echter steeds vaker voor dat de musici - zeer terecht - een bescheiden honorarium vragen. Laat het cultuurbeleid van de Gemeente Breda zich niet op een vernederende manier in de kaart kijken door op dit kantelmoment aan te kondigen dat de subsidie wordt stopgezet? En dan hebben we het niet over tonnen maar een jaarlijks bedrag van € 4250.

Thijs Bonger is muziekjournalist en radiomaker        

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden