Expositie 'Brabantse drukkers in de Tweede Wereldoorlog'

In oktober 1944 trokken de geallieerde legers Brabant binnen en op 30 oktober bevrijdden ze de gemeenten Etten en Leur. Deze intocht wordt overal in Brabant herdacht onder het vieren van '75 jaar bevrijding'. In het Nederlands Drukkerij Museum de Leeuwerik 8 in Etten-Leur staat deze bevrijding in het teken van drukwerk uit de Tweede Wereldoorlog en de problemen, die ze ondervonden om drukwerk te kunnen blijven maken. Het drukwerk van verschillende Brabantse drukkers komt in deze tentoonstelling nadrukkelijk in beeld en door middel van informatieborden worden de mogelijkheden, of onmogelijkheden, uitgelegd die de drukkers ervaarden om hun werkzaamheden uit te kunnen blijven oefenen gedurende de Tweede Wereldoorlog. Voorbeelden van dagbladen uit Brabant en met name de regio West-Brabant zijn er dan ook volop te zien. Als tegenhanger van de dagbladen die onder Duitse censuur werden uitgebracht, ontstond er een groot aantal illegale bladen, die de leugens van het nationaal- socialisme tegenspreken. In Brabant kwamen hierbij 34 verschillende bladen uit, die bijna allemaal nog bewaard zijn gebleven en waarvan er tijdens deze tentoonstelling maar liefst 32 exemplaren te zien zullen zijn. Daarnaast zijn er activiteiten, zoals drukken met een originele drukplaat van een dagblad van 5 mei 1945 en een stencilapparaat, dat laat zien hoe een illegaal stencil gemaakt werd. Al het materiaal, dat tentoongesteld wordt, is origineel materiaal uit de Tweede Wereldoorlog:  documenten uit de collectie van het N.I.O.D. (Instituut voor oorlogs-, holocaust en genocidestudies in Amsterdam), enkele privécollecties uit Brabant en uit de collectie van André de Rijck, vrijwilliger in het Nederlands Drukkerij Museum. De tentoonstelling is financieel mogelijk gemaakt door subsidiebijdragen van Mastboom Brosens Stichting en Erfgoed Brabant.

De officiële opening wordt  verricht op 26 oktober om 15.30 uur in het bijzijn van vele donateurs, genodigden en media door Burgemeester Miranda de Vries.
De tentoonstelling 'Brabantse drukkers in de Tweede Wereldoorlog' is geopend voor het publiek vanaf 29 oktober 2019 tot en met 31 mei 2020, iedere 1e en 3e zondag van de maand van 13.00 tot 16.30 uur en iedere dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 16.30 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden