De Gouden Cirkel over ontstaan, bloei en teloorgang van Backer en Rueb

Machinefabriek Breda, v/h Backer en Rueb, 1860 - 1993 is een van de markantste en grootste industriële ondernemingen van Breda geweest. Gevestigd in de binnenstad en later de Belcrumpolder met in 1968 1800 medewerkers in dienst, eigenaar van de ondernemingen Electron en I.E.O te Breda. Sinds 1968 onderdeel van de Rijn-Scheldegroep, in 1970 van Rijn-Schelde-Verolme.

Frans van der Grinten houdt een lezing over de ontwikkeling van het bedrijf en de Nederlandse industriepolitiek in de jaren ‘60 en ‘70, die zou leiden tot de oprichting én ondergang van RSV en uiteindelijk ook MFB. Frans was van 1979 tot 1987 werkzaam bij Backer & Rueb, OR- en vakbondskaderlid en mede-initiatiefnemer én organisator van de langste bedrijfsbezetting uit de Nederlandse geschiedenis, die van de Machinefabriek Breda. Werknemers namen in 1983 de bedrijfsvoering over, terwijl de directie onder hoogspanning werkte aan het overlevingsplan van het bedrijf.

Een verhaal over moed en doorzettingsvermogen van gewone mensen, de betrokkenheid van de Bredase bevolking en politieke besluitvorming en intriges op nationaal en lokaal niveau.

De lezing wordt georganiseerd door Stadssociëteit De Gouden Cirkel op maandag 28 oktober in De Avenue, Waterstraat 5. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden